Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Започна строежът на новата сграда към Художествената академия

Така ще изглежда новата сграда (бялата) на Художествената академия, когато бъде завършена през август 2019 г. Илюстрации: „Стефан Добрев архитекти“  - Започна строежът на новата сграда към Художествената академия

Така ще изглежда новата сграда (бялата) на Художествената академия, когато бъде завършена през август 2019 г. Илюстрации: „Стефан Добрев архитекти“

Ново строителство в историческия център на София е необичаен прецедент, но ето че в четвъртък, 26 април, бе направена първата копка на нова сграда точно в „карето на властта, науката, изкуствата и културата“ (между Университета, Парламента, Националната библиотека, Националната галерия и БАН). Започва изграждането на Нов учебен корпус на Националната художествена академия“ – проект с обща стойност 2 999 600 лв., от които 2 549 660  лв. са осигурени от Европейски фонд за регионално развитие.

Новата сграда ще се простира на 2158 кв. м, на 4 етажа, със сутерен и с терасовиден етаж. В нея ще се помещават три лекционни и една компютърна зала, 16 художествени ателиета, библиотека с книгохранилище и всички необходими комуникационни, санитарни и технически помещения.

Сградата ще бъде разположена в източната част на академията, в непосредствена близост до съществуващото Северно крило на НХА. Новият учебен корпус трябва да бъде напълно завършен до август 2019 г.

Проектът е на архитект Стефан Добрев, който през 2005 г. спечели националния конкурс за разширение и реконструкция на Националната художествена академия. Изпълнител е Консорциум „Нова Академия 2017“, в който си партнират „Галчев Инженеринг“ и „Фармвил“ ЕАД.

Сградата ще приеме част от студентите, които сега ползват ателиетата на бул. „Дондуков“ (където условията не са добри) и ще допринесе за цялостното модернизиране на Академията като образователна институция (особено ако се намерят пари и за висококачественото ѝ оборудване).

Визуализация на проекта, с поглед откъм ул. „Оборище“

Поглед към вътрешния двор на Академията с новия корпус

Церемонията „Първа копка“ на 26 април бе в присъствието на зам.-министъра на културата Амелия Гешева, раководството на Академията и екипът на проекта. Ректорът проф. Николай Драчев прочете текста на „посланието“, поставено в „капсулата на времето“ в основите на новата сграда.

И ако един ден след примерно 100 години (при първия ремонт на сградата) праправнуците ни решат отворят капсулата, ще научат имената на днешното ръководно тяло. Както и малко информация за историята на Академията (основана като Държавно рисувално училище през 1896 г. с указ на Фердинанд) и нейното настояще (900 студенти, 128 преподаватели и  78 служители).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg