Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Започва процедура за демонтаж на Паметника на съветската армия

Районният столичен кмет Трайчо Трайков инициира преместването „с одобрението на почти целия Столичен общински съвет“

Решение за демонтаж на Паметника на съветската армия от центъра на София е взето от Столичния общински съвет преди 29 години, но все още не е приведено в изпълнение. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков - Започва процедура за демонтаж на Паметника на съветската армия

Решение за демонтаж на Паметника на съветската армия от центъра на София е взето от Столичния общински съвет преди 29 години, но все още не е приведено в изпълнение. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков

Преместване на Паметника на съветската армия (ПСА) ще иницира днес кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков, съобщи самият той във Фейсбук.

Дългоочакваният демонтаж на ПСА от центъра на европейска София ще стане след преминаване през процедура, която районният кмет ще започне днес. По неговите думи мнозинството от ГЕРБ, СДС и ВМРО в Столичния общински съвет е заявило, че единствената причина това преместване да не се е случило досега е липсата на районен кмет, който да приложи решението от 1993 г. Трайчо Трайков е преценил, че времето за това знаково действие е дошло, щом „целият СОС минус БСП подкрепя и очаква такава стъпка“.

С решение № 19 на Столичния общински съвет по протокол № 6 от 25.02.1992 г., допълнено от решение № 2 по протокол № 24 от 18.03.1993 г., СОС е изявил ясно волята си за демонтиране на Паметника на Съветската армия от Княжеската градина в София. Въпреки започнатия процес, демонтажът е спрян с устна заповед на тогавашния министър на вътрешните работи Виктор Михайлов от правителството на Любен Беров.

Кметът на „Средец“ подчертава, че взима решение за тази стъпка в „изпълнен с тревога и безумство ден“ и завършва поста си с думите:

„Господ да е на помощ на всички човеци“.

Постът на Трайчо Трайков във Фейсбук

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg