Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Започват разкопки на Двореца на Константин Велики в София

Археолози ще търсят форума на Сердика - столица на няколко римски провинции

Останките от тази гигантска фигура на  Константин Велики (306-337г.) се пазят в Капитолийския музей в Рим.  Възможно е и на древния форум в Сердика да се е издигала статуя на римския император. - Започват разкопки на Двореца на Константин Велики в София

Останките от тази гигантска фигура на Константин Велики (306-337г.) се пазят в Капитолийския музей в Рим. Възможно е и на древния форум в Сердика да се е издигала статуя на римския император.

За учените е известно къде се е намирал преди около 2 хил. години дворецът на Константин Велики в римска Сердика – в района на столичния храм „Света Неделя“. Скоро ще открият и какво е останало от него, защото до броени дни мястото ще се превърне в археологически обект. Фактите, които ще видят бял свят, може да пренапишат историята на Сердика – столица на няколко римски провинции. 

София е една от най-старите столици в света. От началото на Втората световна война до началото на 70-те години обаче археологически проучвания на територията на града не са правени. През 50-те, когато са били строени ЦУМ, „Шератон“, Президентството и Министерския съвет, са били унищожени голяма част от останките на Константиновия квартал. Най-старата запазена сграда в София от времето на императорите Галерий и Константин, е Ротондата „Свети Георги“, която днес се намира във вътрешния двор на Президентството.

Зад абсидата на църквата се намира част от някогашна римска улица със запазена канализация, основите на голяма трикорабна базилика, както и на по-малки сгради. Една от тях има римска отоплителна система „хипокауст“. Плочките, повдигащи пода, могат да се видят и днес. Специалистите я определят като една от най-красивите постройки в Константиновия квартал на Сердика, където е бил не само дворецът на император Константин Велики, а по-късно и на севастократор Калоян.

Запазена римска улица край Ротондата „Свети Георги“ във вътрешния двор на Президентството.

Запазена римска улица край Ротондата „Свети Георги“ във вътрешния двор на Президентството.

В последно време Столична община финансира археологически експедиции на няколко обекта в района на столицата – крепостта Урвич, манастира „Мария Магдалена“ и Западна порта на Античния град, а тази година за първи път ще се проучва в центъра на София – ще бъде търсен Константиновият дворец. Предстоят поне три сезона археологическа работа.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Под „Света Неделя“ и в околностите й се намира голяма сграда, обозначена в научната литература като Преториум. Ще я търси екип, начело с Веселка Кацарова от Археологическия институт към БАН. Първоначалната им цел е да открият форума – площада на римска Сердика. А догодина учените ще се посветят на разкриването на самия дворец на Константин Велики.

По думите на зам.-кмета на София Тодор Чобанов, доктор по археология – находки в този район започват да излизат на 20-30 см под повърхността.

„На това място вече 2 хиляди години има площад и онова, което най-много ни вълнува, е в каква степен е запазен – коментира д-р Чобанов. – Останала ли е настилка и от кой период, имало ли колонада, магазини… Научната значимост на тази експедиция е много голяма. Форумът или агората, която търсим, в древността е била място, където са се съхранявали всички важни обществени документи – каменни надписи на гръцки и латински от периода на класическата римска империя, късната античност, до Юстиниановата епоха. Би било огромен научен шанс, ако бъдат намерени надписи на най-известните императори от тези периоди – на Константин Велики, на Юстиниан – защото ще получим безценна информация за ролята на града в онова време.

Досега сме откривали надписи от шести век за водопроводи, сега се намери на Лъвов мост надпис от поклонение у нас на келти, живеещи край Ниш, които са идвали тук на хаджилък, на религиозно поклонение – тъй като големите регионални храмове по онова време са били тук. Намерили сме още надписи на Марк Аврелий на крепостните стени, изградени от него. Ако има запазени политически надписи, държавни послания на римската империя – те ще бъдат на форума…“

Възможно е археолозите да открият и прочутия Едикт за толерантността срещу гоненията на християните, издаден от император Галерий. Ще бъде изключителен късмет да бъдат намерени и останки от статуи – такива в римските градове са били поставяни именно на форума.

Целта на проучванията е тази част на София да бъде изградена като Ларгото – площад на две нива, обясни Тодор Чобанов.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3