Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Заподозрян в кражба върна 310-годишна цигулка на собственика ѝ

Музикантът, който я забравил във влак, си я получи обратно след преговори с участието на пенсиониран детектив от „Скотлан Ярд“

Музикантът Стивън Морис се събра със своята цигулка от 1709 г. Снимка: Стивън Морис - Заподозрян в кражба върна 310-годишна цигулка на собственика ѝ

Музикантът Стивън Морис се събра със своята цигулка от 1709 г. Снимка: Стивън Морис

Човек, взел цигулка за 250 хиляди британски лири във влак, е трябвало да бъде убеден, че няма да бъде арестуван, преди да я върне на собственика ѝ на среднощна среща на паркинг, разказва в „Гардиън” пенсионираният детектив, водил преговорите.

Музикантът Стивън Морис отново се събра със своя 310-годишен инструмент, изработен от Дейвид Течлер, в петък вечер, след като миналия месец го забравил във влака и бил принуден да отправи национален апел за връщането му.

Уморен след цял ден записи в студио „Аби Роуд”, на път за дома си в Сиднъм Морис забравил цигулката си във влака. Човекът, който я прибрал, първоначално бил третиран като заподозрян, след като миналата седмица британската Транспортна полиция пусна кадри от охранителна камера, на които той е с цигулката.

Снимка на заподозрения от охранителна камера на Транспортна полиция

След публикуването на молбата миналия четвъртък, мъж, наричащ се „Джийн“, потърсил Морис чрез Туитър и му казал, че знае у кого е цигулката. Последвал период на преговори, воден от приятеля на Морис – Майк Панет, бивш полицай от „Скотланд Ярд“.

Опитът подсказал на полицая, че не разговаря с изпечен престъпник, а с човек уплашен от грешката, която е направил с прибирането на цигулката.

След два дни преговори, Джийн се съгласил да донесе цигулката. Панет разказва, че не станало дума за откуп, човекът бил добронамерен:

„Трябваше само да го успокоим и да му обясним, че тази цигулка е инструмент с голяма историческа стойност – и че никой няма да се нахвърли върху него и да го арестува – но това отне известно време”.

След като първите две предложения за среща отпаднали, Панет в крайна сметка убедил Джийн да донесе цигулката на паркинг до жп гарата на Бекънъм Джънкшън след 22 ч. миналия петък. Морис се появил на паркинга, където междувременно завалял дъжд. Сигурността му била гарантирана от няколко полицаи под прикритие.

„Още щом видяхме Джийн да се приближава усмихнат с цигулката, разбрахме, че всичко е наред. Той знаеше, че е постъпил правилно и може да продължи с живота си. Всичко, което искаше, беше да се извини и да стисне ръката на Стив“.

Панет смята, че Джийн заслужава поздравления за почтеността си:

„Той постъпи правилно нещо и даде чудесен пример на всеки, който някога може се озове в подобно положение”.

51-годишният Стивън Морис, който е участвал в записи на филмова музика, включително „Властелинът на пръстените“ и „Джеймс Бонд“, е работил с Дейвид Боуи и Стив Уондър. След случая с изгубената цигулка музикантът споделя пред Би Би Си, че се е почувствал така, сякаш си е изгубил ръката.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС