Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Запорожците на Репин изчезнаха от Третяковската галерия

И изкуството от XIX век с роля днес в пропагандната война между Русия и Украйна

„Запорожци пишат писмо на турския султан“, Иля Репин. Версията на картината в Руския музей в Петербург е с размери 203 на 358 см. - Запорожците на Репин изчезнаха от Третяковската галерия

„Запорожци пишат писмо на турския султан“, Иля Репин. Версията на картината в Руския музей в Петербург е с размери 203 на 358 см.

Платното на Иля Репин „Запорожци пишат писмо на турския султан“ по странен начин е изчезнало от експозицията на Третяковската галерия в Москва, съобщават украински медии. Независимо, че на сайта на галерията е указан номера на залата, в която трябва да виси прочутата картина, посетителите в музея не могат да я открият.

Във Фейсбук много украинци предполагат, че може би гордият образ на украинците, създаден от руския художник, не се вписва в официалната руска политическа линия и затова картината е прибрана. Разбира се, възможно е и платното да е прибрано например за реставрация, но до момента липсва официална информация за свалянето му от експозицията.

Скица на картината от Третяковската галерия

Скица на картината от Третяковската галерия

Репин е правил и други версии на „Запорожци…“. Една от тях, рисувана през 1893 г., може да бъде видяна в Харковския художествен музей, а друга – в Руския музей в Петербург.

Харковската версия е рисувана през 1893 г.

Харковската версия е рисувана през 1893 г.

Иля Репин започва работа по най-знаменитото изображение на запорожки казаци през 1880 г., посещава Запорожието, прави много ескизи и го завършва окончателно през 1891 г. Картината е базирана на реални исторически събития от 1676 г. и изобразява момент от силно развеселен казашки брейнсторминг. Запорожците пишат пълен с изискани и груби оскърбления отговор на писмото, с което турският султан Мохамед IV им предлага да му се подчинят.

Оригиналът на писмото не е открит и повечето историци поставят под съмнение неговото съществуване – особено в най-популярния му вид с нецензурната лексика. Силата на картината обаче не е в нейната историческа достоверност, а във богатата галерия от образи и великолепното предаденото весело настроение.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90