POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Заповед за арест на Христо Грозев в Русия

Обвинен е, че е помогнал на руски независим издател да напусне страната през 2021 г.

През декември 2022 г. журналистът от „Белингкат“ бе обявен за международно издирване от руските власти. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Заповед за арест на Христо Грозев в Русия

През декември 2022 г. журналистът от „Белингкат“ бе обявен за международно издирване от руските власти. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заповед за арест на Христо Грозев издаде Лефортовският съд в Москва, съобщава ТАСС. Заповедта е издадена задочно по обвинение, че е организирал бягството от Русия на издателя на „The Insider“ Роман Доброхотов. Наказанието, което може да получи Христо Грозев по руските закони, е до 4 години затвор.

Съгласно издаденото съдебно разпореждане, Грозев трябва да бъде задържан под стража за срок от два месеца, които се броят от момента на „екстрадицията му на територията на Руската федерация, при пресичане на държавната граница на Русия и предаване на конвоя на Федералната служба за изпълнение на наказанията, или от момента на задържането му на територията на Русия“, пише в заповедта.

Роман Доброхотов е напуснал Русия през 2021 г., след като е станало ясно, че ще бъде привлечен като обвиняем по скалъпено дело за клевета. Бил е проведен обиск в дома му и в дома на неговите родители, и се смята, че още същия ден – 28 юли 2021 г., той е напуснал Русия. Сега Христо Грозев е обвинен, че му е помогнал. Самият Доброхотов е със задочна заповед за арест от 4 август 2022 г.

Христо Грозев бе обявен за международно издирване от руските власти през декември 2022 г. Оттогава той живее под постоянна заплаха и дори не участва в обществени мероприятия, за да се минимизира рискът. Грозев обяви, че напуска Виена, където живееше дълги години със семейството си, защото има риск там да го открият руските тайни служби.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90