Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Запознай се с вашите

Не ви се вярва? Да, това са те, нашите прародители, живели няколко милиони години преди нас

Австралопитек, обитавал Африка преди 2,1-2,7 млн. години.  - Запознай се с вашите

Австралопитек, обитавал Африка преди 2,1-2,7 млн. години.

Как са изглеждали предците ни, бродили по земята преди милиони години? На този въпрос се е опитала да отговори палео-художничката Елизабет Дайне. Вече 20 години французойката създава от силикон и глина хиперреалиситични фигури и лица на праисторически хора. Работите, базирани на научни данни, са толкова съвършени, че най-големите музеи по естествена история в света ги излагат сред експонатите си. Запознайте се – това са прародителите ви.

Австралопитек, обитавал Африка преди 2,1-2,7 млн. години. Хипнотизиращият му поглед се дължи на изкуствените стъклени очи, които се ползват от съвременни хора, изгубили зрителен орган. Елизабет Дайне е пресъздала и неравномерната пигментация на кожата – т.нар. лунички и бенки, които са характерни за всички примати, включително нас.

Елизабет започва с детайлно изучаване на черепната кутия и създава компютърен модел. После прави отливка и оформя с глина лицевите мускули, които са с точно определена дебелина. Същата техника се използва и от работещите за полицията художници, които правят портрети на изчезнали хора. Тук е изобразен Флоренският човек, живял преди 18 000 години. Останките му са открити през 2003 г. на индонезийския остров Флорес.

M02

Елизабет Дайне изработва скулптура, а по нея прави силиконов модел, върху който нанася различни детайли: вени, брадавици и др. Очните и челюстните протези придават на творенията й почти „човешки“ вид. Този глинен модел е направен въз основа на черепа на сахелантроп (Sahelanthropus tchadensis), открит в Чад през 2005 г. Той е един от най-древните ни предци. Живял е преди 6-7 млн. години.

M03

Хомо сапиенс от Арби-Пато. Тази жена е на около 10 000 години. Не се различава по нищо от съвременните хора.

M04

Хомо сапиенс от Коп Бла във Франция. Елизабет Дайне е използвала за основа черепите и костите, открити при разкопките. Сложила е и украшения, които са били характерни за периода.

M05

Парантроп Бойсей – един от най-масивните хоминиди. Живял е в Източна Африка през плеистоцена (преди 2 – 3 до 1,2 млн. години). Открит е през 1959 г. в Танзания и е наречен „ядкотрошач“ заради мощните си челюсти.

M06

Най-известният австралопитек – самката Люси. Живяла е в Африка преди около 3,2 млн. години. Фосилите, съставляващи около 40 процента от скелета й, са открити през 1974 г. в Етиопия. Едно от имената й е Динкинеш. На езика амхарик, който се говори в Етиопия, то означава „Ти си прекрасна“.

M07

Хомо еректус, или изправеният човек, се смята за директен предшественик на съвременните хора – хомо сапиенс. Живял е на територията на днешна Индонезия преди 1,3 – 1 млн. години.

M08

Флоренски човек от женски пол. Този индивид е висок едва около 1,06 и е живял преди около 10 000 години. Открит е през 2003 г. в пещерата Лианг Буа в индонезийския остров Флорес. Флоренсият човек често е наричан хобит заради изключително ниския си ръст.

M09

Неандерталка, открита във Франция.

M10

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС