Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Запознайте се с Динозавъра Франкенщайн

Учени разрешиха загадката на звяр от телесни части на несвързани един с друг видове

Откритията дават нов поглед върху еволюцията на разреда „Птицетазови“.  - Запознайте се с Динозавъра Франкенщайн

Откритията дават нов поглед върху еволюцията на разреда „Птицетазови“.

Загадката на т.нар. „Динозавър Франкенщайн“, който сякаш съдържа телесни части от несвързани едни с други видове, е разрешена от учените. Ново изследване твърди, че създанието всъщност е липсващата връзка между тревопасните динозаври, като Стегозаврите, и месоядните, като Тиранозавър Рекс, разказва Би Би Си.

Откритията дават нов поглед върху еволюцията на разреда „Птицетазови“. Според авторите на изследването „Динозавърът Франкенщайн“ е бил първият от тази група – в която по-късно ще влязат добре познати зверове като Трицератопса и Стегозавъра, характерни с поредица от кокалести плочи по гърба си.

„Нямахме никаква представа как е започнало да се формира тялото на Птицетазовите, защото те изглеждат толкова различни от другите динозаври, имат толкова необичайни белези – коментира Матю Барън от Кеймбриджския университет, участвал в изследването. – За 130 години, откак Птицетазовите са идентифицирани за първи път, никога не сме имали представа как са изглеждали първите от тях. Досега.“

„Динозавърът Франкенщайн“, научно наречен Чилезавър, обърква експертите от откриването си преди две години. Той има крака, подобни на тези на Бронтозавър, бедра на Стегозавър и горни крайници и торс, сходни с Тиранозавър Рекс. Учените просто не знаеха къде той би се вписал в родословното дърво на динозаврите.

„Динозавърът Франкенщайн“, научно наречен Чилезавър, обърква експертите от откриването си преди две години.

В официалното приетото днес родословие групата на Птицетазовите се смяташе за съвършено несвързана с останалите динозаври. Но според новите открития те са много по-близки до месоядни като Т-Рекс, отколкото се предполагаше досега.Така и при пренареждането на родословното дърво „Франкенщайн“ се превръща от енигма в липсваща връзка.

Чилезавърът се вписва отлично между двете групи – между Птицетазовите и месоядните. По думите на Барън той е иделната смесица между тях.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90