Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Заради Мик Джагър ли падна Англия от Хърватска?

Рокзвездата бе на мач (и на църква) в Москва. Футболните фенове вярват, че той има „силата“ да проваля отборите, които подкрепя

Мик Джагър на стадион „Лужники“ преди началото на мача с Хърватска: „Давай, Англия!“. Снимка: Стопкадър - Заради Мик Джагър ли падна Англия от Хърватска?

Мик Джагър на стадион „Лужники“ преди началото на мача с Хърватска: „Давай, Англия!“. Снимка: Стопкадър

Основателят и фронтмен на „Ролинг Стоунс“ Мик Джагър е посетил московския храм „Василий Блаженни“ на Червения площад и е послушал църковния хор, съобщава ТАСС.

Мик Джагър обаче не е в Москва, за да се наслаждава на църковно-славянски песнопения или от внезапно избухнал интерес към православието, а заради футбола – в Русия се провежда световното първенство. (И може би е търсил в храма духовна утеха след загубата на Англия от Хърватска).

Още през юни, когато стана ясно, че звездата ще посети някои мачове, доста бразилски фенове се притесниха сериозно. Те вярват, че лидерът на „Ролинг Стоунс“ е дух, който проклина отбора им всеки път, когато отиде да го подкрепи на живо (въпреки че има 19-годишен син Лукас от бразилската тв звезда Лусиана Хименес Морад). Затова се молеха усилено той да стои далеч от техните мачове.

Слухът, че рокерът е зъл футболен дух и отборите, които подкрепя, винаги губят, се появи, след като в негово присъствие САЩ паднаха от Гана на Световната купа през 2010-а. След това, на четвъртфиналите той вика за Бразилия, но тя бе елиминирана от холандците. Накрая „провали“ и Англия, която загуби с 4:1 от Германия.

През 2014-а Джарър изрази в Туитър подкрепата си за Англия, преди загубите ѝ от Италия и Уругвай. А на концерт в Португалия обеща на феновете на Португалия и Италия, че ще се класират за осминафиналите, което също не се случи.

В сряда, 11 юли, вярващите в „силата“ на Мик Джагър да проваля отборите, които подкрепя, получиха още едно потвърждение за правотата си: певецът бе забелязан на стадион „Лужники“ на полуфинала Хърватска – Англия, в който „шахматистите“ победиха с 2:1.

В този мач, както отбелязват музикалните наблюдатели, които разбират и от футбол, Джагър се прояви и като пророк. Миналата година певецът неочаквано издаде две песни. Едната от тях се казваше „England Lost” (Англия изгуби). Тя започва и започва с историята на някой, който очевидно ще гледа мач на Англия и завършва с политически коментар относно излизането на Великобритания от Европейския съюз.

„Отидох да видя Англия, но Англия е изгубена – пее Джагър. – И всички казаха, че сме излъгани.“

ДНК

А посещението в храма на Червения площад е било част от екскурзия, организирана от домакините специално за Джагър, който макар и с наранени футболни чувства, все пак е намерил сили да коментира пред настоятелните репортери загубата на Англия:

„Какво пък, случва се“.

Bookshop 728×90