Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Заради вируса наградата за роман „Димитър Димов“ без победител

Има номинирани, но никой от тях няма да бъде отличен

Статуетката на Европейската литуратурна награда „Димитър Димов“ тази година няма да бъде връчена. - Заради вируса наградата за роман „Димитър Димов“ без победител

Статуетката на Европейската литуратурна награда „Димитър Димов“ тази година няма да бъде връчена.

Учредена едва преди година, през 2020-а Европейската литературна награда „Димитър Димов“ няма да излъчи победител, оповестиха организаторите в съобщение до медиите. Конкурс и номинирани има, но не и носител на отличието. Като причина за това решение се посочва пандемията от Ковид-19 и заплахата за здравето на участници и организатори.

„В преломната и изпълнена с трудности и предизвикателства пред човечеството 2020 г. мащабите на разрастване на броя на заболелите от COVID-19, вилнеещ все още из цяла Европа, са трудни за прецизно прогнозиране – се казва прессъобщението. – Загрижени за здравето и безопасността на всички участници в конкурса – писатели, преводачи, издатели, жури от България и чужбина – екипът на Европейска литературна награда за роман „Димитър Димов“ прекара изминалите шест месеца в изчакване, проследяване на развитието на коварната болест у нас и по света, обмисляне и дискутиране по какъв начин и дали конкурсът да се проведе до самия си край през настоящата кампания.“

Заради „толкова динамично променяща се ситуация с COVID-19 в Европа“ организаторите на наградата взимат единодушно решение да не излъчат победител, заявявайки „дълбокото си уважение и искрена благодарност към всички български издатели, които се включиха с номинации в тазгодишното издание на наградата“. В конкурса са участвали 21 издателства, а книгите, които са предоставили за журито на отличието са дарени на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна.

Избрани между 37 романа, петимата финалисти за 2020 г. са „Белези“ (изд. „Рива“) на българина Венцислав Божинов, „Чекмо“ (изд. „Сиела“) на българина Момчил Николов, „Глад“ (изд. „Колибри“) на холандеца Джамал Уариаши, „Лисица“ (изд. „Колибри“) на хърватката от български произход Дубравка Угрешич и „Някой си господин Пекелни“ (изд. „Аквариус“) на французина Франсоа-Анри Дезерабл. Наградният фонд на конкурса беше 10 хил. лева.

Първото издание на отличието, учредено по повод 110 години от рождението на Димитър Димов, бе присъдено на френския писател Жером Ферари за романа „Проповед за падането на Рим“ (изд. „Факел експрес“), за който авторът получи „Гонкур“ през 2012 г.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg