VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Засадиха млада върба пред „Седмочисленици“ (снимки)

Новото дърво е внос от Италия, височината му е 4,5 метра

Часове, след като бяха отстранени останките от старата пречупила се от вятъра върба, пред „Седмочисленици“ вече е засадено ново дърво. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Засадиха млада върба пред „Седмочисленици“ (снимки)

Часове, след като бяха отстранени останките от старата пречупила се от вятъра върба, пред „Седмочисленици“ вече е засадено ново дърво. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Млада върба заживя днес на мястото на старото дърво пред столичната църква „Свети Седмочисленици“. Фиданката бе засадена часове, след като старата върба се счупи и рухна – поради болест, напреднала възраст и есенния вятър.

Краят на старото дърво предизвика силни емоции у столичани, изразени в социалните мрежи. Мнозина жалеха за върбата, край която са си играли като деца и са обичали като неизменна част от пейзажа в любимата градинка. Никакви обяснения на служители от Общината не успяха да потушат тъгата по старото дърво.

Проверка на експерти от дирекция „Зелена система“ е установила, че вследствие гнилостни процеси в сърцевината на дървото, силният порив на вятъра е причинил пречупване в най-слабата част на ствола. След това са изпратени работници, които премахнаха останките от върбата.

Вижте още: СБОГОМ НА СТАРАТА ВЪРБА ПРЕД „СЕДМОЧИСЛЕНИЦИ“

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Днес в ранния следобед на същото място вече бе засадено дърво от същия вид, внос от Италия, с височина 4,5 метра.

От Общината съобщиха, че ще бъде направена проверка за състоянието на другата върба и при наличие на необратими процеси, тя ще бъде премахната, а на нейно място ще бъде засадена нова „едроразмерна“ върба. В сряда ще се установят резултатите от проверката на другата върба – но предвид изсъхналите ѝ клони и възрастта ѝ, тя най-вероятно също ще бъде заменена с младо дърво, съобщи пред „Площад Славейков“ Димитър Данчев, директор на „Зелена система“. То е същото като засаденото днес.

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Другата върба в градинката „Седмочисленици“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg