Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Засадиха млада върба пред „Седмочисленици“ (снимки)

Новото дърво е внос от Италия, височината му е 4,5 метра

Часове, след като бяха отстранени останките от старата пречупила се от вятъра върба, пред „Седмочисленици“ вече е засадено ново дърво. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Засадиха млада върба пред „Седмочисленици“ (снимки)

Часове, след като бяха отстранени останките от старата пречупила се от вятъра върба, пред „Седмочисленици“ вече е засадено ново дърво. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Млада върба заживя днес на мястото на старото дърво пред столичната църква „Свети Седмочисленици“. Фиданката бе засадена часове, след като старата върба се счупи и рухна – поради болест, напреднала възраст и есенния вятър.

Краят на старото дърво предизвика силни емоции у столичани, изразени в социалните мрежи. Мнозина жалеха за върбата, край която са си играли като деца и са обичали като неизменна част от пейзажа в любимата градинка. Никакви обяснения на служители от Общината не успяха да потушат тъгата по старото дърво.

Проверка на експерти от дирекция „Зелена система“ е установила, че вследствие гнилостни процеси в сърцевината на дървото, силният порив на вятъра е причинил пречупване в най-слабата част на ствола. След това са изпратени работници, които премахнаха останките от върбата.

Вижте още: СБОГОМ НА СТАРАТА ВЪРБА ПРЕД „СЕДМОЧИСЛЕНИЦИ“

Днес в ранния следобед на същото място вече бе засадено дърво от същия вид, внос от Италия, с височина 4,5 метра.

От Общината съобщиха, че ще бъде направена проверка за състоянието на другата върба и при наличие на необратими процеси, тя ще бъде премахната, а на нейно място ще бъде засадена нова „едроразмерна“ върба. В сряда ще се установят резултатите от проверката на другата върба – но предвид изсъхналите ѝ клони и възрастта ѝ, тя най-вероятно също ще бъде заменена с младо дърво, съобщи пред „Площад Славейков“ Димитър Данчев, директор на „Зелена система“. То е същото като засаденото днес.

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Другата върба в градинката „Седмочисленици“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg