Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Засадиха млада върба пред „Седмочисленици“ (снимки)

Новото дърво е внос от Италия, височината му е 4,5 метра

Часове, след като бяха отстранени останките от старата пречупила се от вятъра върба, пред „Седмочисленици“ вече е засадено ново дърво. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Засадиха млада върба пред „Седмочисленици“ (снимки)

Часове, след като бяха отстранени останките от старата пречупила се от вятъра върба, пред „Седмочисленици“ вече е засадено ново дърво. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Млада върба заживя днес на мястото на старото дърво пред столичната църква „Свети Седмочисленици“. Фиданката бе засадена часове, след като старата върба се счупи и рухна – поради болест, напреднала възраст и есенния вятър.

Краят на старото дърво предизвика силни емоции у столичани, изразени в социалните мрежи. Мнозина жалеха за върбата, край която са си играли като деца и са обичали като неизменна част от пейзажа в любимата градинка. Никакви обяснения на служители от Общината не успяха да потушат тъгата по старото дърво.

Проверка на експерти от дирекция „Зелена система“ е установила, че вследствие гнилостни процеси в сърцевината на дървото, силният порив на вятъра е причинил пречупване в най-слабата част на ствола. След това са изпратени работници, които премахнаха останките от върбата.

Вижте още: СБОГОМ НА СТАРАТА ВЪРБА ПРЕД „СЕДМОЧИСЛЕНИЦИ“

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Днес в ранния следобед на същото място вече бе засадено дърво от същия вид, внос от Италия, с височина 4,5 метра.

От Общината съобщиха, че ще бъде направена проверка за състоянието на другата върба и при наличие на необратими процеси, тя ще бъде премахната, а на нейно място ще бъде засадена нова „едроразмерна“ върба. В сряда ще се установят резултатите от проверката на другата върба – но предвид изсъхналите ѝ клони и възрастта ѝ, тя най-вероятно също ще бъде заменена с младо дърво, съобщи пред „Площад Славейков“ Димитър Данчев, директор на „Зелена система“. То е същото като засаденото днес.

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Другата върба в градинката „Седмочисленици“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах