Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Зашеметяваща гледка към бурите на Юпитер

Атмосферата на най-голямата планета в Слънчевата система – сякаш картина на Мунк

Наблюденията, обобщени в 46 доклада, показват, че полюсите на Юпитер са покрити с мощни бури, от които най-вероятно вали градушка или сняг. - Зашеметяваща гледка към бурите на Юпитер

Наблюденията, обобщени в 46 доклада, показват, че полюсите на Юпитер са покрити с мощни бури, от които най-вероятно вали градушка или сняг.

Сякаш от картина на Едвард Мунк! Първите близки наблюдения от космическия апарат на НАСА „Джуно“ уловиха високи облаци, въртеливи циклони и драматични потоци от амоняк, които движат гигантска климатична система на най-голямата планета в Слънчевата система, предава „Гардиън“.

Сондата на стойност 1,1 милиарда долара влезе в орбита около Юпитер през юли миналата година в мисия, която цели да проникне през гъстите облаци, покриващи планетата, за да научи как всички планети в Слънчевата система са се оформили около нарастващата звезда преди 4,5 милиарда години.

Наблюденията, обобщени в 46 доклада, показват, че полюсите на Юпитер са покрити с мощни бури, от които най-вероятно вали градушка или сняг. Някои от тези бури достигат до 1400 километра в диаметър.

„Джуно“ се отправи към крайната си цел през 2011 г. Мисията на апарата ще приключи догодина, когато той ще се самоунищожи, като се спусне в атмосферата на планетата. Най-вероятно при тази гибел учените ще научат и още много полезна информация за Юпитер.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90