Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Защитното око на Хор за първи път пред публика

Единствената египетска мумия в Израел доказва, че преди 2200 години хората са страдали от болестите на ХХ век

Благодарение на египетското балсамиране и сухия климат в Израел, костите, зъбите и останки от кръвоносните съдове на мумията са били открити до голяма степен непокътнати, което е подпомогнало силно изследванията. Снимка: ЕПА - Защитното око на Хор за първи път пред публика

Благодарение на египетското балсамиране и сухия климат в Израел, костите, зъбите и останки от кръвоносните съдове на мумията са били открити до голяма степен непокътнати, което е подпомогнало силно изследванията. Снимка: ЕПА

Националният музей на Израел ще покаже египетска мумия на 2200 години – на мъж, страдал от присъщи за съвремието ни заболявания като остеопороза и кариес. Те са били открити с помощта на компютърна томография и показват, че човекът до голяма степен е водил продължителен заседнал живот, избягвал е ръчен труд на открито и навярно е бил на високовъглехидратна диета, предава „Гардиън“.

Мумията е единствената реликва от този род в Израел. Тя е наречена Защитното око на Хор. Била е държана десетилетия наред в йезуитски храм в Йерусалим, преди да бъда дадена назаем на Израелския музей. Ще бъде показана там за първи път. Експозицията е отворена от днес.

Изследването на мумията лежи върху предишни международни проучвания, показали, че хората в древен Египет са страдали от заболявания, присъщи за далеч по-късни времена.

„Остеопорозата е болест, характерна за ХХ в., когато хората не работят толкова активно – казва Галит Бенет, курирал изложбата с мумията. – Бяхме много изненадани, че има хора, които не полагат физически труд и че това се отразява на телата им като на този човек тук.“

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Музеят посочва, че благодарение на египетското балсамиране и сухия климат в Израел, костите, зъбите и останки от кръвоносните съдове на мумията са били открити до голяма степен непокътнати, което е подпомогнало силно изследванията. Установено е, че Защитното око на Хор има и кариес.

Проучването е направено по-рано тази година със скенера. Мумията е идентифицирана като такава на мъж на възраст между 30 и 40 години. Той е бил висок около 167 см, но дали още приживе, или посмъртно – се е свил до 154 см. Неговият очевидно заседнал начин на живот, както и надписи върху саркофага му, сочат, че е бил жрец.

Мумията първоначално е била в Ахмим, на около 500 километра от днешно Кайро. Тя е била подарена на Йезуитския институт в Йерусалим в края на 20-те години на ХХ век от Йезуитския орден в Александрия, Египет. Реликвата, наричана на галено Алекс, се намира в златно-черен саркофаг. Лицето на покойника е покрито със златна маска.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах