Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Защо „Алиса в страната на чудесата“ има два рождени дни

Днес са запазени само 23 екземпляра от първото издание на книгата

Бройка от първия бутиков тираж на „Алиса в Страната на чудесата“, продадена от „Кристис“ за 1,5 млн. долара. Снимка: „Кристис“, колекция на Джъстин Шилер - Защо „Алиса в страната на чудесата“ има два рождени дни

Бройка от първия бутиков тираж на „Алиса в Страната на чудесата“, продадена от „Кристис“ за 1,5 млн. долара. Снимка: „Кристис“, колекция на Джъстин Шилер

Първото издание на „Алиса в Страната на чудесата“ излиза на днешния ден, 4 юли, преди 155 години – 3 години, след като учителят по математика Луис Карол разказва историята на Алиса Лидъл и нейните сестри. Издателската къща, която първа пуска историята за приключенията на Алиса, е Macmillan and Co., а типографията е дело на „Oxford University Press“.

Първоначално са подготвени 48 авторски бройки, които Карол подписва и подарява на приятели. Илюстраторът Джон Тениел обаче казва, че качеството на печата е лошо. Карол се съгласява с него и моли приятелите си да върнат бройките, като при това отказва целия тираж от 2000 екземпляра. Издателството го уверява, че ще унищожи всичките копия и никога няма да ги пусне в продажба. Но въпреки това част от отпечатаните томчета заминават за САЩ. Днес са запазени 23 екземпляра от първото издание на книгата, 18 от тях се съхраняват в архиви и библиотеки по света, а останалите са в частни колекции. През 1998 г. аукционната къща Кристис“ продава едно от тях за 1,5 милиона долара.

Второто издание на „Алиса“ излиза през декември 1865-а – 10 години по-късно, а на титулната страница е отбелязана 1866 г. Разпродава се още същия ден.

Третото издание е от 1867 г. в САЩ в 952 екземпляра. Качеството на печата там не интересувало Карол и той оставил решението на издателите.

През 1886 г. излиза първото допълнено издание – Карол разширява стихотворението „Танцът на морските раци“ от 6 до 16 реда и пише кратък предговор.

Година преди смъртта на автора, през 1897 г., двете части на книгата – „Алиса в Страната на чудесата“ и „Алиса в Огледалния свят“ излизат в ново преработено издание с обширен предговор. Именно тази версия остава като класическия познат на всички текст на безсмъртната книга на Луис Карол.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg