POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Защо Белгия е такава люпилня на ислямски тероризъм

Млади мюсюлмани, отраснали в страната, масово заминават да се бият в Сирия

Миналогодишните атаки в Париж бяха осъществени от терористи, живели в брюкселското предградие Моленбек. Снимка: Туитър - Защо Белгия е такава люпилня на ислямски тероризъм

Миналогодишните атаки в Париж бяха осъществени от терористи, живели в брюкселското предградие Моленбек. Снимка: Туитър

С десетки убити след серия от три експлозии в Брюксел, един въпрос, задаван с обезсърчаваща честота през последните две години, отново стана актуален: Защо малката Белгия, страната на шоколада и бирата, изглежда има толкова непропорционално голям проблем с тероризма?

Преди взривовете във вторник сутринта, статутът на страната като люпилня на ислямски екстремизъм бе най-очевиден при миналогодишните атаки в Париж, осъществени от терористи, живели в брюкселското предградие Моленбек. Преди четири дни полицията в Брюксел залови в същото предградие Салах Абдеслам, смятан за организатор и последният оцелял участник от парижките убийства.

Има данни и че оръжията, използвани от терористите при нападението в редакцията на „Шарли Ебдо“ през януари 2015 г. също идват от Белгия. Страната и преди това е била място на масови убийства, когато през май 2014-а терорист откри стрелба в Еврейския музей в Брюксел.

Междувременно млади мюсюлмани от Белгия масово заминават да се бият в гражданската война в Сирия; според белгийския блогър и експерт по тероризма Ритер ван Остайен, общо 560 белгийски граждани са пътували до Сирия и Ирак, за да се бият като джихадисти.

Както написа колегата от „Слейт“ Джош Кийтинг миналия ноември, настоящата концентрация на ислямски екстремизъм в Белгия е главно резултат от дейността на група, наречена Sharia4Belgium (Шариат за Белгия), и нейния харизматичен лидер Фуад Белкасем. Групата, основана в Антверпен, привлича внимание като организира публични чествания на атаките от 9/11, трупа популярност благодарение на бедността сред младите мюсюлмани в Белгия и разпалва гняв заради дискриминацията срещу тях и забраната на забрадките, приета в Антверпен през 2009 г. и на национално ниво през 2011-а.

Наскоро пред камерата на CNN братът на двама млади мюсюлмани, заминали за Сирия, разказа за усещането за маргинализиране и липсата на възможности като основни причини за радикализацията.

„Белгийската държава отхвърля децата и младите хора. Те казват, че ние сме чужденци и не искат да ни дават работа. Твърдят, че от нас няма никаква полза и когато младите мъже видят какво става в Сирия, си мислят – OK, да отидем там и да бъдем полезни“, каза той.

Макар „Шариат за Белгия“ да понесе тежък удар миналия февруари, когато 45 нейни членове, включително и Белкасем, бяха осъдени на различни срокове затвор за набиране в Брюксел и Антверпен на хора за войната в Сирия, смята се, че основната структура на организацията остава незасегната и продължава дейността си.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС