Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Защо Берлинската опера е добре дошла в Техеран, но не и директорът ѝ

Даниел Баренбойм със забрана да влиза в Иран, защото е гражданин на Израел

Плановете на Даниел Баренбойм за концерт в Техеран преди дни предизвикаха гневна реакция в Израел.  - Защо Берлинската опера е добре дошла в Техеран, но не и директорът ѝ

Плановете на Даниел Баренбойм за концерт в Техеран преди дни предизвикаха гневна реакция в Израел.

Прочутият диригент Даниел Баренбойм е получил забрана да влиза в Иран заради израелското си гражданство. Решението на властите в страната спъва плановете му за концерт на Берлинската държавна опера в Техеран, пише „Гардиън“.

В четвъртък 72-годишният Баренбойм, генерален музикален директор на оперната институция, заяви, че е водил разговори с управляващите в Иран за събитието и е получил съгласието им, че гастролът би бил с огромен принос за културната дипломация.

Сега обаче културното министерство на близкоизточната страна излезе с изявление, че Баренбойм не може да влезе в страната от съображения за сигурност, но оркестърът му е добре дошъл.

„Нямаме проблем с германския оркестър, който идва в Иран, а с човека, който ръководи групата – казва Хюсеин Нушабади от министерството пред агенция ISNA. – Той има няколко гражданства и едно от тях е израелско. От съображения за сигурност и за да предотвратим проблеми, вследствие на влизането на определени хора в Иран, го спряхме.“

Освен него, диригентът има и аржентинско и палестинско гражданство.

„Проучванията ни показаха, че г-н Баренбойм има самосъзнание на израелец, израснал е в Израел, родителите му са живели там – казва още Нушабади. – Така че съмнението, че той е обвързан с тази страна, която за нас е нелегитимна, е налице.“

Иран не признава Израел за държава и обикновено нарича лидерите ѝ поддръжници на „ционистки режим“.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, който се очаква през октомври да посети Техеран за нова среща във връзка с иранската ядрена програма, подкрепи концерта. В свое изявление той посочва, че причината за това е отдадеността на Даниел Баренбойм да превръща музиката в достъпна за всички хора, без значение от тяхната националност, религия или етнос.

Плановете на Баренбойм за концерт в Техеран преди дни предизвикаха гневна реакция в Израел. Министърът на културата Мири Регев заяви, че смята да изпрати протестна нота до германския канцлер Ангела Меркел с настояване гастролът да бъде отменен. Регев обвини диригента – който през 1999 г. създаде безпрецедентен дотогава оркестър с млади израелци, египтяни, иранци, йорданци, ливанци и палестински музиканти – в „използването на културата като платформа за неговите антиизраелски политически възгледи“.

Преди време Баренбойм отново бе намесен в скандал в Израел, след като опита да направи там концерт с музика на Рихард Вагнер, любимият композитор на Хитлер.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg