Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Защо Борис Данаилов бърза да оглави БГ Лувъра

Съветникът на министър Стоянович с 18 000 лв. хонорар за изложбата на Роден в НХГ

Данаилов очевидно е изключително важен за министър Стоянович. Как иначе да си обясним хонорара на неговия съветник за организирането на изложбата на музея Роден в НХГ - 18 000 лв., платени от държавата?! Снимка: Румен Добрев - Защо Борис Данаилов бърза да оглави БГ Лувъра

Данаилов очевидно е изключително важен за министър Стоянович. Как иначе да си обясним хонорара на неговия съветник за организирането на изложбата на музея Роден в НХГ - 18 000 лв., платени от държавата?! Снимка: Румен Добрев

Борис Данаилов е на метри разстояние от най-високия пост в кариерата си. Съветникът на министъра на културата се кани да оглави новия мега музей, наречен неофициално Български Лувър, разкриха пред „Площад Славейков“ негови колеги, пожелали анонимност.

Изкуствоведът бе уволнен от директорското кресло в Националната галерия от Вежди Рашидов заради съмнения в злоупотреби. Сега обаче Данаилов ще се завърне на бял кон, ликвидирайки НХГ. Той е част от работната група, която работи върху концепцията на бъдещия музей. В нея са още академик Светлин Русев, директорките на НХГ Бисера Йосифова и на Галерията за чуждестранно изкуство Яра Бубнова. Тяхното предложение за обединение на двата музея вече е във вид на проект за постановление и в момента е качено за обсъждане в сайта на Министерството на културата. Крайният срок за възражения от българската художествена общност е 13 юли.

Същият документ се появи в сайта тихомълком и през юли миналата година. Това съвпадна с обезглавяването на двете галерии – НХГ и за Чуждестранно изкуство. Тогава бяха отстранени директорките им Слава Иванова и Ирина Мутафчиева, които бяха против обединяването на музеите. След няколко дни проектът за постановлението беше свален, отново без много шум.

Появата му сега – дни преди оставката на правителството на Орешарски, според запознати не е случайна. Експерти твърдят, че вероятно следващата седмица постановлението ще влезе за обсъждане в Министерски съвет, след което Борис Данаилов ще бъде назначен за временно изпълняващ длъжността директор на БГ Лувъра.

В документа, качен в сайта на министерството, прави впечатление липсата на финансова обосновка на новия мега музей. Институцията е с мащаба на НДК, за чиято поддръжка държавата хвърля огромни разходи. Но за Лувъра кой знае защо не са предвидени допълнителни средства. Специалисти казват, че бюджетите на двете галерии, които ще бъдат обединени, не са достатъчни за разходите на Лувъра. Технологично това е най-съвършената сграда, която България е имала някога. Експерти са изчислили, че само осветлението й ще струва около 8000 лв. на месец. Пари са нужни още за музейно оборудване, за охрана, за поддръжка на подовата вентилационна система, отопление… Между 10 и 12 души трябва да бъдат назначени за поддръжка на всички системи в музея. Как ще стане това без допълнителни средства, не е ясно, защото в момента НХГ и Галерията за чуждестранно изкуство изнемогват с бюджетите, които имат, защото имат много филиали.

Преди да бъдат решени финансовите въпроси, очевидно по-важно е да бъде избран директорът на музея. Борис Данаилов бе оповестен от Комисията по досиетата за агент в Шесто и Първо главно управление с псевдоним Ван, а уж нямаше да назначават за шефове на културни институти ченгета от Държавна сигурност.

Данаилов явно е изключително специален за министър Стоянович. Няма как иначе да си обясним хонорара на неговия съветник за организирането на изложбата на музея Роден в НХГ – 18 000 лв., платени от държавата. Истината е, че никой в културата не получава такива хонорари – нито в операта, нито в театъра. За сравнение ще дадем средната месечна заплата в двете галерии, които ще бъдат обединени в Лувър – 500 лв.

Има и друг вариант – Светлин Русев да оглави БГ Лувъра. Но фактите са изцяло в полза на Борис Данаилов, иначе в Министерството на културата не биха бързали толкова много с придвижването на постановлението за обединяването на двата музея.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg