Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Защо чете Бил Гейтс

Ако повече хора разсъждаваха по-систематично, светът щеше да е по-добро място, казва технологичният магнат

Когато завърша нещо невероятно, често се опитвам да намеря друга книга на автора или заглавия, сходни с тематиката – обяснява основателят на „Майкрософт“ Бил Гейтс. - Защо чете Бил Гейтс

Когато завърша нещо невероятно, често се опитвам да намеря друга книга на автора или заглавия, сходни с тематиката – обяснява основателят на „Майкрософт“ Бил Гейтс.

Отскоро и Бил Гейтс има блог за книги. Технологичният магнат, който чете по около 50 заглавия годишно, разказва за него и за любовта към четенето по принцип в кратко интервю, публикувано от „Ню Йорк Таймс“.

„Четеното е главният начин, по който се уча – и е така, откакто бях дете – казва Гейтс. – В днешно време, също посещавам интересни места, срещам се с изследователи и гледам много лекции онлайн. Но четенето все още е основният път, по който едновременно научавам нови неща и тествам своите разбирания.

Тази година например се насладих на „Магията на реалността“ на Ричард Докинс, която обяснява различни научни идеи и е насочена към тийнейджъри. Въпреки че аз вече познавах всяка от тези концепции, Докинс ми помогна да мисля по нови начини за тях. Ако не можеш да обясниш нещо просто, не го разбираш наистина.“

Гейтс разказва, че винаги е обичал да чете и да се учи, така че е страхотно, ако неговите ревюта окуражават хората да четат или споделят мислите си онлайн. Запитан как избира книгите, които да чете, казва, че често си разменя четива със съпругата си Мелинда.

„Когато завърша нещо невероятно, често се опитвам да намеря друга книга на автора или заглавия, сходни с тематиката – обяснява основателят на „Майкрософт“. – Не чета много художествена литература, но бях изненадан колко се влюбих в романа на Грейми Симсиън The Rosie Project. Мелинда го прочете първа, през това време не спираше да ми рецитира пасажи от него. Така реших да хвърля един поглед. Седнах в 11 вечерта и не откъснах очи до 3 сутринта.“

Разказва, че водещо място в любимите му текстове е творчеството на чешко-канадския общественик Вацлав Смил. Той е написал над 30 книги на важни в съвремието теми като енергията или транспорта – и Гейтс е прочел всички тях:

„Книгите на Смил не са за редовия читател, а аз не се съгласявам с всичко в тях, но отчитам работата му, защото светът щеше да е по-добро място, ако повече хора разсъждаваха толкова систематично и рационално като него“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС