Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Защо ДДС върху книгите пада, но не и цените?

Търговците масово се презапасяваха с книги преди 1 юли

Снимка: Площад Славейков - Защо ДДС върху книгите пада, но не и цените?

Снимка: Площад Славейков

Намалението на ДДС за книгите влиза в сила от днес, 1 юли. В продължение на година и половина към себестойността на крайния продукт в книгоиздаването ще се начисляват само 9% данък добавена стойност. Очакванията след тази мярка са различни – читателите се надяват книгите да струват по-малко, издателите – да се съживи замрелият заради коронавируса бизнес, а управляващите – да получат политически дивиденти.

Дали очакванията на всички ще бъдат оправдани и доколко мярката е панацея за проблемите в книгоиздаването? По този въпрос говорихме с няколко издатели, които ще бъдат пряко засегнати от резултатите.

Оказа се, че те имат доста тревоги. При това не само оперативни. Повечето от тях не пожелаха да бъдат цитирани, защото се притесняват от негативни реакции на партньори и конкуренти. Очертават се доста проблеми и неясноти, включително и заради факта, че законът за промяната в ставките на ДДС е излязъл без методика за прилагането му, твърдят издателите.

Правителството, приемайки набързо мярката, е пропуснало да отчете спецификата на книгоиздаването. Практически е намалено ДДС върху крайната цена на книгата, което носи ползи основно на търговците, но не и на издателите. Издателите са междинно звено в пътя на една книга до читателя, но основната финансова тежест пада върху тях. Те плащат за авторски права, за превод, редакция, художествено оформление и маркетинг. Те плащат и за печат и полиграфия. Никой от цялата верига изпълнители не е получил намаление на ДДС. Издателствата всъщност ще продължат да плащат висока цена за производството на една книга. Цените няма да паднат, въпреки очакванията на читателите. Ще се увеличи обаче паричният оборот за самите издателства и за книжните търговци, което може да се отрази позитивно на бизнеса, казват интервюираните издатели.

Някои от тях вече се оплакаха, че дни преди новото ДДС от 9% да влезе в сила търговците масово се презапасяват с книги, които изкупуват от издателствата на старите цени. Тъй като тези книги са фактурирани преди 1 юли, издателите ще платят 20% ДДС към държавата. Ако обаче книжарниците ги продадат след 1 юли, те ще дължат само 9% ДДС. При това презапасяване е много вероятно, казват издателите, в следващите месеци поради намалелите обеми на продажби търговците да не купуват нови книги, което ще постави издателствата в особено тежко положение непосредствено след коронавирусната криза.

Според коментари на счетоводители и икономисти, единствената полза от променената ставка на данъка е за големите издателства, които притежават собствени книжни вериги, или за книготърговците, които паралелно с продажбите издават и собствена продукция.

Главният редактор на издателство „Лист” Гергана Димитрова заяви пред „Площад Славейков”, че скоро книгите на по-малките издателства може би ще изчезнат от рафтовете на големите книжарници заради непосилните изисквания на търговците.

„Българските търговци претендират за проценти като в Щатите, но там разходите са много по-големи – разстоянията са огромни, наемите са много по-високи, както и заплатите. За сравнение – производството на една книга в България е по-скъпо от страните с многократно по-високи тиражи от нашите. В нашата малка страна производителите са тези, които понасят най-голямата тежест. Не само в книгоиздаването. Ние плащаме за авторски права, превод, редакция, дизайн, печат, наем на складове, част от дистрибуцията. За малките издателства, които не са регистрирани по ДДС, е почти непосилно да дават книги в книжарниците и да им дават по 55%, че и повече, от коричната цена. Все повече от тях предпочитат да продават само през личните си сайтове и постепенно книгите им ще изчезнат от големите вериги книжарници”, обясни Гергана Димитрова.

Според Стефка Ангелова от издателство „Кръгозор” тези опасения не са основателни. Очаква се новата ставка по ДДС да се отрази положително на паричния поток в издателствата, което е добре за развиващата се книгоиндустрия. Читателят няма причина да се надява на сериозно понижение на цените, но повече пари за издателствата означава по-добро качество на изданията. Според Ангелова, това ще позволи да се наемат по-качествени кадри и да се плащат по-достойни хонорари на преводачи, редактори и художници. Така ще се раздвижи целият сектор.

Някои от издателите споделиха тревогите си, че предварително обявените намаления в размер на 11% от някои издателства ще въведат в заблуждение читателите, защото ще предизвикат очаквания подобен ход да бъде предприет от всички. Всъщност издателствата отдавна продават със сериозни отстъпки, особено по време на открити базари и онлайн, и шумно обявеното намаление от 1 юли е по-скоро маркетингов ход, отколкото ефект от по-ниското ДДС. Продажбата на по-ниска цена от коричната отдавна е факт, макар и не заради конкретна данъчна мярка, а поради особеностите на пазара.

Истинско намаляване на цените може да има, само ако се понижи стойността на авторския труд, вложен в книгите – цените за превод, художествено оформление, редакция… Това, по мнението на издателите, е точно обратното на очакваното раздвижване на книжния пазар. Запазването на високи критерии за издателска работа е сред приоритетите в този бизнес.

Някои издатели прогнозираха, че е възможно да се случи окрупняване на пазарните субекти в книгоиздаването. Процесът е започнал – някои издателства вече са затворили кръга и работят със собствени печатници и собствени вериги книжарници. По-малките издателства, които не могат да разчитат на сериозни търговски намаления от книжните магазини, вероятно в обозримо бъдеще ще се наложи да се присъединят към по-големи издателски къщи.

Ефектът от намаленото ДДС ще бъде минимален за читателите като абсолютна цена, но причините за това са и в бавната обръщаемост на книгите на малкия ни пазар. Книжните вериги също отказват да посрещнат едно евентуално намаляване със задна дата на коричните цени на изданията. В разговори с издатели шефовете на книжарски вериги са казали, че промяната на цената на вече издадени книги означава да бъдат затворени за дни, ако не и за седмици, книжарниците, защото асортиментът в една голяма верига надвишава 30 хиляди заглавия, всяко от които трябва да бъде преостойностено.

В крайна сметка намаленото ДДС за книгите все пак обещава позитивно развитие на пазара, макар и да не е директно насочено към читателите. Остава да се надяваме, че ще се запази и надгради постигнатото през последните години – видимо е, че книгите в България стават все по-качествен продукт, с по-добро оформление, по-професионални преводи и ефективен маркетинг.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС