Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Защо един щастлив диригент напуска Софийска филхармония огорчен

Любка Биаджони с отворено писмо: Отивам си, защото отношението към мен е некултурно

„Отивам си, защото загубих надежда: бях щастлив диригент, меценат и приятел на Софийска филхармония. Госпожа Светлина Терзиева и Николай Куманов твърдят, че оркестърът и синдикатите не желаят да работят с мен, а това е лъжа“, пише Любка Биаджони. - Защо един щастлив диригент напуска Софийска филхармония огорчен

„Отивам си, защото загубих надежда: бях щастлив диригент, меценат и приятел на Софийска филхармония. Госпожа Светлина Терзиева и Николай Куманов твърдят, че оркестърът и синдикатите не желаят да работят с мен, а това е лъжа“, пише Любка Биаджони.

Диригентът Любка Биаджони напуска Софийска филхармония. Баронеса цу Гутенберг обяви решението си с емоционално обяснение, публикувано във Фейсбук.

От думите й разбираме, че оркестърът е раздиран от страхове и съществува при буреносна атмосфера. Биаджони се отказва от работата си в националния културен институт с огорчение. Причината за него очевидно е в присъствието на двама души във Филхармонията – диригентът Максим Ешкенази и мениджърът „Управление на творческата дейност“ Светлина Терзиева, цигуларка в оркестъра. Биаджони твърди, че Терзиева управлява Софийска филхармония в конфликт на интереси –  тя заема едновременно длъжност в държавния културен институт, но едновременно с това управлява частната формация на Максим Ешкенази „Фортисимо фамилия“.

Любка Биаджони дирижира Софийска филхармония от 5 години, от 3 сезона е щатен диригент на оркестъра. Няколко поредни години тя организира турнета на Филхармонията в Германия, но планираният гастрол това лято вероятно ще отпадне.

В края на месец май от института бе отстранен диригентът на хора Илия Михайлов, който изложи в интервю за сайта „Гласове“ схеми, по които в Софийска филхармония източват държавни субсидии. И.д. директорът на Филхармонията Виктор Стоянов заяви, че това е клевета и готовност да очисти името си в съда (Вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА). 

Вижте отвореното писмо на Любка Биаджони цу Гутенберг:

Отивам си от Филхармонията!

Защото отношението към мен от някои хора от ръководството е некултурно и невъзпитано (с изключение на директора Виктор Стоянов).

Отивам си, защото госпожа (Светлина) Терзиева обясни пред творческия съвет, че аз не мога да дирижирам симфонични произведения.

Отивам си, защото в ръцете на един човек са плана на зала „България“, творческия план за другата година, организацията на „Фортисимо фамилия“.

Отивам си, защото закриват моята длъжност на щатен диригент, която от много време съществува.

Отивам си, защото няма уважение към музикантите, те живеят в страх да не изгубят работата си, ако не си купуват билети или не свирят по 17 концерта на месец.

Отивам си, защото тайната анкета, направена от Софийска филхармония, не се респектира и се слага диригент като Максим Ешкенази, който по резултат на анкетата, не е желан от оркестъра.

Отивам си, защото смятам за неморален конфликтът на интереси при госпожа Светлина Терзиева, която от 3 години има частен бизнес с Максим Ешкенази, платена е от него и след това го кани като гост-диригент в Софийска филхармония.

Отивам си, защото освен за Ешкенази няма реклама за концертите на Филхармонията, между които и за моите.

Отивам си, защото хората във Филхармонията недоволстват от това, което става, но си мълчат от страх. Така не се прави изкуство.

Отивам си, защото изгубих надежда: бях щастлив диригент, меценат и приятел на Софийска филхармония. Госпожа Светлина Терзиева и Николай Куманов твърдят, че оркестърът и синдикатите не желаят да работят с мен, а това е лъжа и го доказа тайната анкета, на която пък Ешкенази е получил само 3 гласа.

Отивам си огорчена и тъжна, защото този прекрасен концерт миналия четвъртък в зала „България“ със Софийска филхармония беше химн на любовта и надеждата – от моя страна и от страна на музикантите към публиката. Публиката се вдигна на крака, ние се разплакахме. Това ще остане в моето сърце: завинаги! Музиката не се ражда само в нотите а между хората!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС