POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Защо Германия може да спечели и Световната купа по модерно изкуство

Това е най-великата артистична нация в Европа

Бастиан Швайнщайгер в немското изкуство се нарича Анселм Кийфър. - Защо Германия може да спечели и Световната купа по модерно изкуство

Бастиан Швайнщайгер в немското изкуство се нарича Анселм Кийфър.

Германия доказа глобалното си господство преди дни на Световното по футбол. Това обаче не е единствената сила на немците. Те правят и изкуство.

Германия има художника Анселм Кийфър, който е един от най-оригиналните, най-сериозните артисти с тотално въображение. Той е магически реалист, чийто начин на възприятие на света прави доста от колегите му да изглеждат нелепи.

Истината е, че Англия, дори цялата Великобритания, има много малък шанс срещу Германия в артистичната Световна купа. С отбор, в който играят модерните германски художници Анселм Кийфър, Герхард Рихтер, Зигмар Полке, Макс Ернст, Курт Швитерс и Ото Дикс, кой би имал шанс?

Творба на Анселм Кийфър

Творба на Анселм Кийфър

Прекалено скъпите звезди като Деймиън Хърст и Марк Куин ли ще излязат в достоен мач с немските артисти? И за да съм честен, трябва да кажа, че не само националният ни отбор по изкуство е застрашен от германците. И французите не може да се мерят кой знае колко с тях. Докато парижкият модернизъм залязва след Първата световна война, то немските дадаисти внасят порочна искреност в изкуството по време на Ваймарската република. Да не говорим, че германците и до ден-днешен са изключително креативни, и това е така от 1960 г. насам. Накратко, Германия е най-великата артистична нация в Европа.

Спечелването на планетянския шампионат по футбол показа на всички как германците са загърбили предразсъдъците и белезите от двете световни войни и че е крайно време светът да се събуди и разбере, че Германия е не само модерната икономическа електростанция на Европа, но е и културна работилница, която твори с лекота не само изкуство на терена, но и в изкуството.

Английското изкуство е като английския футбол – прекалено комерсиално и прекалено наблъскано със звезди, без да произвежда достойни резултати от цялата тая шумотевица, която се вдига около творците. Междувременно, германските художници, досущ като футболистите им, правят неща, които са забележителни.

Време е да почерпим опит от гения на Германия.

Anselm Kiefer2

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС