Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Защо Иън Маккелън отказа да е Дъмбълдор

Актьорът разкри причините да не се превъплъти в прочутия магьосник от поредицата за Хари Потър

Иън Маккелън като Гандалф във „Властелинът на пръстените“. - Защо Иън Маккелън отказа да е Дъмбълдор

Иън Маккелън като Гандалф във „Властелинът на пръстените“.

С осемте си филма поредицата за Хари Потър изгради един от най-мощните актьорски кастинги в историята на киното, но сър Иън Маккелън така и не се включи в екипа. Сега той разкрива мотивите за отказа си да влезе в един от емблематичните образи в историята. Британската кино- и театрална икона е обмисляла ролята на директора на „Хогуортс”, професор Албус Дъмбълдор след кончината на първоначалния изпълнител Ричард Харис през 2002 г. Маккелън в крайна сметка се отказва от идеята заради коментари на покойния си колега.

„Когато почина, той играеше магьосника Дъмбълдор, а аз бях в ролята на истинския вълшебник (бел. ред. – Гандалф от „Властелинът на пръстените”). Но когато ме попитаха дали искам да се включа в поредицата „Хари Потър”, не ми казаха в коя роля“, коментира Маккелън пред Би Би Си.

В този момент Маккелън си спомня, че Харис е нарекъл колегите си – самия него и Дерек Джейкъби – „технически съвършени, но безстрастни”.

Замислих се какво ли точно иска екипът на „Потър” от мен и не можах да разбера – продължава Иън Маккелън. – Не бих могъл да поема ролята на актьор, който не би одобрил това”.

Харис умира след заснемането на втория филм от поредицата – „Хари Потър и стаята на тайните”. След отказа на сър Маккелън ролята на Дъмбълдор е поета от Майкъл Гамбън.

„… Понякога, когато видя афиш с Майкъл Гамбън, който изигра Дъмбълдор така добре, си мисля, че можеше да съм аз – казва Маккелън. – Знаете ли, понякога ни искат автографи за роли, които другият е изиграл!

Маккелън отново ще играе Гандалф в предстоящ театрален моноспектакъл.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90