Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Защо има неандерталски гени у съвременните европейци

Изследователи определиха коя ДНК се явява архаична според реконструирания геном на ранните хора

Рон Пърлман като неандерталец в един от най-добрите филми за първобитни хора, „Войната за огъна“ (1981) на Жан-Жак Ано. - Защо има неандерталски гени у съвременните европейци

Рон Пърлман като неандерталец в един от най-добрите филми за първобитни хора, „Войната за огъна“ (1981) на Жан-Жак Ано.

Генетици от Института по еволюционна антропология „Макс Планк“ в Германия са определили функциите на неандерталската ДНК, намираща се в генома на съвременните европейци и други неафрикански народи. Тези гени отговарят за определянето на цвета кожата и косата, ритъма на сън-бодърстване, ръста и дори някои вкусови предпочитания. Статията е публикувана в „Американ Джърнал Ъф Хюман Дженетик“, съобщава научното издание „Сел“.

Известно е, че вследствие на кръстосването между съвремените хора (Homo sapiens) и неандерталците (Homo neanderthalensis), около два процента от ДНК на неандерталците попадат в генома на кроманьонците (първите съвременни хора). Някои от тези гени са с вредно въздействие и относително бързо изчезват от човешкото население, а други имат слаб принос за адаптирането, така че в генома те се появяват с ниска честота.

Учените са анализирали генетичните данни на над 112 хиляди души, участвали в проекта UK Biobank, за да изяснят как наследственността и факторите на околната среда обуславят развитието на различни болести. Изследователите са определили коя ДНК се явява архаична на базата на вече реконструирания геном на ранните хора. С помощта на статистически методи са били определени признаците, обусловени от древните гени.

Интересно е, че многобройните неаандерталски алели (форми на различните състояния на един ген, определящи различни фенотипни белези) на различни места допринасят както за по-светлите, така и за и по-тъмни тонове на кожата и цвета на косата на съвременните европейци – което предполага, че самите неандерталци са били доста разнообразни в тези белези.

Оказва се, че рижият цвят на косата при хората не е унаследен от неандерталците, както се смяташе досега. Тази фенотипна черта е възникнала у кроманьонците независимо. Въпреки че неандерталски гени, определящи цвета на кожата и косата, се срещат в Homo sapiens, те не влият на този признак.

При европейците е също широко разпространен архаичният ген ASB1, който контролира биологичния часовник на човека, свързан със смяната на дена и нощта, и който способства за нощното бодърстване и дневния сън. Освен това е била намерена връзка между неандерталската ДНК и ръста, честотата на пулса, настроението, разпределението на мазнините в краката и дори пристрастяването към свинско месо.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС