Защо Музикалната академия отказа на Йордан Камджалов

Диригентът искал да изнесе майсторски клас по Теория на комуникацията, обясни ректорът Сава Димитров

Йордан Камджалов на диригентския пулт в зала 1 на НДК през 2018 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Защо Музикалната академия отказа на Йордан Камджалов

Йордан Камджалов на диригентския пулт в зала 1 на НДК през 2018 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Йордан Камджалов е искал да преподава „Теория и практика на комуникацията“ в Национална музикална академия, а не диригентство, уточни за „Площад Славейков“ ректорът на Националната музикална академия проф. Сава Димитров. Диригентът е подал писмено предложение да води безплатно майсторски клас по темата през 2019 г., тогавашният ректор проф. д-р Димитър Цанев е разпоредил по канален ред предложението да бъде разгледано от учебна комисия, а тя го отхвърлила. След отказа през 2019 г. не е имало разговори с Йордан Камджалов по въпроса.

Причината за това уточнение е участието на Камджалов в Би Ти Ви на 29 юли, в което той нарича отказа, получен през 2019 г., още преди локдауна, „научно-образователен обир, който едни учители причиняват на едни учащи“. А Би Ти Ви покани и ректора на Музикалната академия да обясни защо е било отказано на диригента.

Според проф. Димитров, който подкрепя решението на предишното ръководство на Националната музикална академия, става дума за утвърдени планове и програми, както и за целесъобразност и подбор на имена и теми за майсторски класове. Той напомня, че в НМА майсторски класове водят и са водили ярки творци като Шломо Минц, Миша Майски, Евгений Кисин и още много други. Най-редовно при провеждане на майсторски клас на подобно ниво се канят и ученици от Музикалното училище, така че със сигурност не става дума за „обир“, а дори напротив.

Проф. Димитров не коментира причините диригентът Йордан Камджалов да заговори внезапно за събития отпреди две години, но подчерта:

„Безплатното, както става ясно, ни излиза много скъпо“.

Според него в твърденията на Камджалов няма нищо вярно, освен имената.

Участието на проф. Сава Димитров по Би Ти Ви

Вижте още: КОНЦЕРТ ЗА ПИАР И ОРКЕСТЪР

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg