Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Защо напусна Съветът на директорите на НДК?

Ръководството подало оставка след среща в Министерството на културата

Тримата директори на НДК, които подадоха оставка, отляво надясно: Борислав Велков, Ангел Митев и Красимир Петков. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Защо напусна Съветът на директорите на НДК?

Тримата директори на НДК, които подадоха оставка, отляво надясно: Борислав Велков, Ангел Митев и Красимир Петков. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Служебният министър Велислав Минеков прие оставките на Съвета на директорите на НДК днес, след като те бяха подадени вчера в Министерството на културата и чрез съобщение до медиите. Това става ясно от позиция, публикувана в сайта на министерството. Все още не са ясни причините, поради които цялото ръководство на Националния дворец на културата внезапно е подало оставки.

Това е поредната работна среща, която Съветът на директорите провежда с проф. Минеков, след като в началото на юни той обяви на пресконференция, че НДК е реализирал загуби от над 85 млн. лв. от 2017 г. насам. По-късно министърът излезе с уточнение, че сумата ще бъде уточнена след одит.

Вчерашната среща с ръководството на Националния дворец на културата е била именно във връзка с констатациите от одита, се казва в съобщението. Какво точно е състоянието на НДК, не се посочва.

Министърът е взел и определени управленски решения по отношение на Двореца. Трябвало е да се състои още една среща за уточняване на възникналите проблеми и за намиране на работещи и законосъобразни решения. След края на срещата обаче Министерството на културата е било уведомено за оставките на Борислав Велков (председател на Съвета на директорите), Ангел Митев (член на Съвета на директорите и изпълнителен директор) и Красимир Петков (член на Съвета на директорите).

Вижте още: РЪКОВОДСТВОТО НА НДК ПОДАДЕ ОСТАВКА

В съобщението на министерството се изразява надежда сегашният Съвет на директорите да прояви професионализъм и отговорност, и да работи активно до избирането на нови управленски органи.

Министър Минеков и екипът му благодарят и желаят успех на досегашното ръководство на НДК и подчертават, че за министерството основен приоритет продължава да бъде НДК да се развива като водещ и отговарящ на съвременните стандарти конгресен и културен център.

През юни министър Минеков разчете във финансовите резултати на НДК опит да бъде приватизиран дворецът. Тогава той изрази и недоволството си, че вече толкова години сграда, която е част от фонда на НДК, е предоставена при изключително благоприятни условия на една политическа партия, тоест – на ГЕРБ. Според него това е станало чрез сплашване.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg