Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Защо никой не протестира пред паметниците на Сталин?

Бюст на Йосиф Висарионович тихомълком е премахнат от мемориал в памет на Десанта в Нормандия в американски щат, но паметник на Ленин все още стои в Сиатъл

Бюстове на Сталин се срещат и у нас, но не и на централни площади - този стои гордо изправен в заведение във Велико Търново. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Защо никой не протестира пред паметниците на Сталин?

Бюстове на Сталин се срещат и у нас, но не и на централни площади - този стои гордо изправен в заведение във Велико Търново. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Докато движението „Животът на чернокожите има значение“ (Black Lives Matter) иска премахването на статуи на личности като Христофор Колумб, Джордж Вашингтон, Ейбрахам Линкълн, Теодор Рузвелт, военни от Конфедерацията, Уинстън Чърчил и редица други, активистите му пропускат присъствието на един доста важен монумент, пише колумнистът Пол Кенгор в консервативното онлайн издание „Американ Спектейтър“. И това не е голямата бронзова статуя на Ленин в Сиатъл, а бюстът на Йосиф Сталин, издигнат в Бедфорд, Вирджиния, през 2010 г.

Фигурата на Сталин е разположена не къде да е, а като част от композиция в памет на Десанта на съюзниците в Нормандия през Втората световна война. На табелка отпред той е отбелязан като „Генерален секретар на Комунистическата пария на Съветския съюз“. Там се намират още бюстове на американския президент (1945-1953) Хари Труман, британския премиер (1940-1945 и 1951-1955) Уинстън Чърчил (чиято статуя пред парламента в Лондон също бе вандализирана с графити „беше расист“). И все пак „убиецът комунист“ не е в списъка на активистите.

СТАТУЯ НА ЧЪРЧИЛ ОСЪМНА С НАДПИС „БЕШЕ РАСИСТ“

Въпреки това паметникът е ставал обект на недоволство в миналото. Преди десет години, малко след монтирането на му, фондация, която обединява жертвите на комунизма, събира подписи в петиция и успява да привлече хиляди поддръжници, включително от бившия СССР и Източния блок. Адресирана до администрацията на президента (2009-2017) Барак Обама, подписката има за цел „да защити истинската история на Втората световна война от изкривяване на истината и дезинформация“.

„Нито Йосиф Сталин, нито съветските сили имат някаква роля в Десанта в Нормандия“, се казва в текста на петицията, която вече не е активна.

Десантът в Нормандия се случва на 6 юни 1944 г. на брега на Северна Франция и е част от операция „Овърлорд“. С нея съюзниците от Англия и САЩ целят да отворят втори фронт срещу силите на Третия райх. Най-голямата морска десантна операция по време на Втората световна война е осъществена успешно благодарение на огромното превъзходство по море и въздух, осигурено с ресурсите на САЩ. Успехът ѝ спомага за откриването на втори фронт в Европа. Но цената в човешки живота е несъизмерима – в този ден американските войски губят 1465 души и още хиляди безследно изчезват, англичаните и канадците докладват за около 4000 души убити, ранени и безследно изчезнали.

Въпреки че СССР не е директно замесен в операцията, авторът на статията в „Американ Спектейтър“ успява да открие връзка – Сталин е морален съучастник в смъртта на всички онези млади момчета, защото 5 години по-рано, в тъмнината на нощта на 23 срещу 24 август 1939 г., СССР и Хитлерова Германия подписват таен пакт за обща инвазия в Полша. Тоест Сталин помага на Хитлер да започне войната. Освобождаването на френската земя от американски и английски сили се налага, отчасти защото Сталин подпомага Хитлер в начинанието му.

Очевидно виновниците за издигането на бюста на Сталин във Вирджиния са жертви на американската образователна система, пише Кенгор.

„Спорните им монументи представляват спорните монументи на американското образование – смята той. – Като стана дума за него, добре е да се знае, че Сталин е масов убиец. Трудно е да надминеш болшевишкия тиран.

През 2004 г. Александър Яковлев, високопоставена фигура в Съветския съюз и един от главните реформатори в перестройката на Михаил Горбачов, изчислява в книгата си, че Сталин лично носи отговорност за „изтреблението на 60 до 70 млн. души“. А ако тази цифра ви се струва висока, отбелязва колумнистът, обърнете внимание на „Черната книга на комунизма“, публикувана от университетското издание на Харвард, където в сметката на Сталин са вписани поне 20 млн. мъртви.

„И най-лошият генерал на Конфедерацията не може да се сравнява с неговите убийства. Вземете всички жертви на Гражданската война, умножете ги по 40 и едва тогава ще започнете да се доближавате до мащаба на касапина“, пише Кенгор.

Оказва се, бюстът на Сталин тихомълком е бил премахнат, се твърди в курсова работа на студент от университет в Остин, Тексас. Когато авторът на статията се свързва с фондацията, която поддържа скулптурната композиция, от там му отговарят, че паметникът е отстранен от публичното пространство преди десет години, тоест в годината на поставянето му, но „все още е в нашата колекция“.

Изглежда тук работата е свършена. Остава статуята на Ленин в Сиатъл, отбелязва Пол Кенгор.

Вижте още: ПО СВЕТА ВАЛЯТ ПАМЕТНИЦИ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg