Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Защо отказах да вляза във „ВИП брадър“

Шоуто оценява моето лежане и неписане за 40 дни толкова, колкото струва моето писане за 3 години

Снимка: Румен Добрев - Защо отказах да вляза във „ВИП брадър“

Снимка: Румен Добрев

Мили приятели, днес ми предложиха да участвам във „ВИП брадър“. Предложиха ми сума, която с писане печеля за три години.

За три години. Печеля толкова с писане. С честно и упорито, съвестно, смазващо от умора писане. За три години.

Аз съм първият за България носител на Европейската награда за литература. Но… Така е. Тези, които живеят в България – така ме оценяват. Тези, които ми плащат за писането – за толкова ме оценяват.

Сега чуйте: българите за толкова оценяват моето писане. В същото време „ВИП брадър“ оценява моето лежане и търкаляне по леглата (ако отида, там ще ми е напълно невъзможно да пиша, защото дори и химикалките са забранени!)…, та „ВИП брадър“ оценява моето неписане за четиридесет дни толкова, колкото струва моето писане за три години!

Да, знам – вие ще се подсмихвате и ще кажете – ами какво ни се жалва тоя! Да отива там и да взима парите! Пък ние ще го мразим и ще го псуваме. А ако не отиде – ще му се подиграваме и пак ще го псуваме. Винаги – каквото и да направя, ще съм сгрешил.

Но ще ви кажа така – за да се ценят у нас културата и творците именно по тоя начин…, явно нещо не е наред. Кой определя кое е ценно и кое не? Не сме ли ние? Не сте ли вие? Не оценихте ли именно вие моето писане за три години за толкова, колкото и моето лежане във ВИП брадър – за четиридесет дни? Тия, които ми плащат – и вие, които им позволявате.

Между другото – няма да отида във „ВИП брадър“. Не защото ме е срам от вас. Вас трябва да ви е срам – от мен. Аз просто съм уморен. Сетете се – на така прелюбимите ви пари стоят лицата на Алеко Константинов, Пенчо Славейков и Захари Стоянов. На мен за три години писане ми плащат с тия пари, колкото за трийсет-четиридесет дни сеир. За вас.

За раята.


Бел. ред. – текстът е от профила на Калин Терзийски във Фейсбук, публикуваме го с разрешение на автора. 

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах