Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Защо Павел Васев напуска Народния? Отказал да пенсионира Марин Янев

Вижте кого още директорът на трупата спаси

Павел Васев обяви, че излиза в пенсия в края на годината по собствено желание. - Защо Павел Васев напуска Народния? Отказал да пенсионира Марин Янев

Павел Васев обяви, че излиза в пенсия в края на годината по собствено желание.

На всички журналистически атаки с въпроса „Защо все пак напуска Народния театър“ Павел Васев устоя. Извади безброй странични доводи, но не разкри конкретната причини. Камъчето обаче изплю друг, без дори да има нужда.

На пресконференция за честване на 95-годишнината на Николай Хайтов издателят Иван Гранитски най-неочаквано разказа как Павел Васев заплашил в Министерството на културата, че ще излезе в пенсия, ако пратят в заслужен отдих актьорите в напреднала възраст от неговата трупа, пише „Монитор”.

От висшето арт ведомство по времето на Петър Стоянович натиснали Васев да освободи актьорите в пенсионна възраст. Директорът на трупата обаче категорично отказал и заплашил, че ще напусне заедно с тях в знак на солидарност, твърди Гранитски.

Васев също е в пенсионна възраст – на 15 април той навърши 63 г. Той вероятно щеше да продължи да управлява първата ни сцена, ако от Министерството не го бяха вкарали в сценария от 90-те години, когато по същия начин бяха притиснали тогавашния директор Васил Стефанов да уволни актьорите в пенсионна възраст Наум Шопов, Георги Черкелов, Георги Георгиев-Гец, Стефан Гецов, Виолета Бахчеванова, Славка Славова… Стефанов го направи и се превърна в една от най-мразените фигури в историята на българския театър (Вижте част от дневника на проф. Стефанов в ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

Сред актьорите в щатната трупа Народния в момента, които са преминали възрастта за пенсиониране, са Марин Янев (71), Кирил Кавадарков (71), Филип Трифонов (67), Мариус Донкин (64), Стоян Алексиев (63).

 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС