Защо плаче Кит Харингтън на репетициите за финала на „Троновете“?

Излезе първи трейлър към документалния филм за осмия сезон „Последна стража“ (видео)

Кит Харингтън с емоционална реакция на четенето на маса на последния епизод на „Игра на тронове“. Снимка: НВО - Защо плаче Кит Харингтън на репетициите за финала на „Троновете“?

Кит Харингтън с емоционална реакция на четенето на маса на последния епизод на „Игра на тронове“. Снимка: НВО

И сега техният страж приключи… Краят на „Игра на тронове“ е съвсем наблизо. Политическият фентъзи сериал, приковавал зрители пред малкия екран в продължение на девет години, ще приключи на 20 май. НВО обаче няма да остави най-касовата си продукция просто да потъне в забрава – в момента в Белфаст вече текат снимките на една от одобрените предистории на сериала, която ще се фокусира върху историята на Децата на гората. Работното заглавие на продукцията засега е „Bloodmoon“ (в превод: „Кървава луна“, но не е изключено това да е име на герой или място), в една от главните роли е Наоми Уотс.

Докато чакаме пилотният епизод да бъде одобрен, за да влезе новия сериал в продукция, франчайзът на „Троновете“ предлага нещо друго, вече готово. Седмица след финала на сериала по НВО ще тръгне „Игра на тронове: Последната стража“ (Game of Thrones: The Last Watch), документален филм за създаването на осмия сезон.

Камерата на режисьорката Джийни Финли е допусната до репетициите на маса на последните шест серии и показва емоционалните реакции на актьорския състав и екипа след заснемането на последните им сцени. В трейлъра на „Последната стража“ виждаме разплакания Кит Харингтън (Джон Сняг/Егон Таргариен), Конлет Хил (Варис), утешаващ Гуендолин Кристи (Бриен Тартска), както и детайли за продукцията, подобни на поредицата видеа „Game Revealed“. Клиповете от около половин час показват труда на дизайнери, монтажисти, режисьори и инженери в заснемането на най-мащабната телевизионна продукция.

„Последната стража“ „се гмурва дълбоко в калта и кръвта, за да разкрие сълзите и триумфа, част от предизвикателството да вкараш фентъзи света на Вестерос в реалните студиа, полета и паркове на Северна Ирландия“, пишат от НВО. Но не е просто документален филм, а „забавна, сърцераздирателна история, остроумен и интимен разказ за сладко-горчивата наслада от създаването на един свят – и след това от раздялата с него“.

Америка за България

Това е странно – казва в трейлъра Дан Уайс. – Ето ни тук, на последното четене на маса, като че ли се оглеждате и виждате семейството си.

Поместени са и кратки изказвания от Дейвид Нътър, режисьорът зад епичния епизод „Дъждовете на Кастамир“, а от последния сезон – „Зимен хребет“ и „Рицар на Седемте кралства“.

Това е мечтаната работа за един режисьор, този сериал ми спаси живота“, казва той.

Последният сезон на сериала, за който шоурънърите Дейвид Бениоф и Дан Уайс поискаха допълнителна година, силно поляризира общественото мнение. Мнозина ги обвиняват, че претупват историята на обичани персонажи, за да продължат с продукцията на новия си проект – трилогия филми от франчайза „Междузвездни войни“. По темата за операторското майсторство и качеството на ефектите обаче всички са на едно мнение, че нищо подобно досега не е правено, нито виждано на малкия екран.

Световната премиера на „Последната стража“ е на 26 май, неделя, по НВО. Заради часовата разлика у нас филмът ще може да се гледа на 27 май.

ДС