Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Защо полицията не пази селата?

Разполагаме с огромна държавна охранителна структура, струваща ни 1,2 млрд. лв. годишно. Кога ще признаем, че МВР е неефективна?

Побоищата и убийствата на възрастни хора в селата са сензация единствено в новините. Държавата не праща там дори патрулка, камо ли да назначи полицай за постоянно. Снимка: Емил Георгиев - Защо полицията не пази селата?

Побоищата и убийствата на възрастни хора в селата са сензация единствено в новините. Държавата не праща там дори патрулка, камо ли да назначи полицай за постоянно. Снимка: Емил Георгиев

„Хората в плевенското село Ореховица са буквално тероризирани от крадци. Кражбите са ежедневие. Има и пореден смъртен случай на възрастен човек при обир. Мъжът е обиран 15 пъти. От побоя е получил мозъчен кръвоизлив и е изпаднал в кома. След няколко дни 68-годишният мъж е починал в болницата. Извършителите все още не са известни. Хората разказват, че от полицията не им дават сведения за престъпниците и дали те са хванати.“
Нова телевизия

„Измамниците стават все по-изобретателни – мними инкасатори обират възрастни хора, така както мошеник с алиби на служител от ВиК обра майката на президента Росен Плевнелиев. Бандитите са способни да изиграят всякаква роля, за да влязат в дома на жертвата. В мездренското село Крапец например излъгали, че са майстори на улуци и видели къде са скрити парите. Най-често влизат в домовете като инкасатори, но също като майстори, като социални работници или като хора, които ще развалят у вас черна магия.“
Би Ти Ви

„Жителите на поредното българско село са обект на садистично насилие и обири. Възрастни мъж и жена бяха измъчвани във врачанското село Малорад пред очите на дъщеря им, която има и здравословни проблеми.
Историите, които хората в селото разказват, наподобяват случаите на насилие и битова престъпност в Плевенско. Крадците и тук влизат при възрастни хора през нощта, докато спят, пребиват ги и взимат каквото могат. Инцидентите се повтарят многократно.“
Нова телевизия

Това са новини от последните няколко дни. И от последните няколко седмици, месеци, години. Да замръкнеш в българско село вече като че ли е толкова опасно, колкото да замръкнеш в гората през Средновековието. С тази разлика, че днес все пак тази територия е държава и то не каква да е, а държавата с най-много полиция на глава от населението в Европа.

Всъщност Кипър ни изпреварва по този показател, но в световен мащаб страната ни е на осмо място по брой полицаи спрямо населението. Годишно тази огромна структура струва на данъкоплатците над 1,2 милиарда лева, което е в пъти повече, отколкото държавата харчи за социални помощи, за образование, за здраве или за пенсии. Това е повече от който и да е друг публичен разход. За сравнение – в ЕС, както и в развитите страни извън ЕС, се приема за нормално държавата да харчи повече пари за социалните нужди на гражданите си, отколкото за полицията си.

Та налице имаме една огромна охранителна структура, за която се дават щедро средства. И пълна липса на сигурност в селата, в които няма дори патрулка, камо ли постоянно полицай. Скандално, но не спира дотук. Престъпността в България е една от най-високите в ЕС, когато става дума за убийства.

Всъщност тази огромна маса хора, които работят в МВР, води засега само до едно – тотална съпротива срещу реформите в МВР. Политиците също нямат интерес да намалят състава и да оптимизират дейността на полицията, защото тя е една от най-многобройните и верни електорални групи.

Според изследване на „Отворено общество“ честотата на кражбите и престъпленията срещу бизнеса и частната собственост е средно с 18 процента по-висока в сравнение с останалите бивши социалистически страни, които сега са членки на Европейския съюз. Статистиката на МВР обаче не съвпада с това проучване, като причината за експертите е проста – официалното признание, че МВР е неефективна, ще е причина да се зададе въпросът защо тогава се харчат тези пари за заплатите в тези структури.

Преди време експерти и журналисти предложиха реформа като тази в Грузия – тотално закриване на полицията и създаване на нейно място на нова, която да се ограничава само и единствено в защита на гражданите. И то не само в столицата и два-три големи града, а навсякъде, където българите живеят, имат имоти или прекарват почивките си.

Темата за побоищата и убийствата на възрастни хора в селата продължава да е само сензация за три дни в новините, но извън тях тя не намира място в политическия дневен ред. Дори и последната предизборна кампания се въртеше около съвсем друг вид опасност – евентуална вълна от бежанци. Но никой от кандидат-депутатите не обели дума за реалната такава – липсата на каквато и да е защита на хората в селата и пълният отказ на така наречената ни полиция. Вероятно защото полицаите са избиратели, а бежанците не.

Дали не е време гражданите все пак да поискат да получават от МВР най-вече това, за което плащат данъци?

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg