Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Защо Санса Старк не може да загине в „Игра на тронове“

Внимание! Текстът вероятно разкрива част от съдържанието на шестия сезон на сериала

Има и краен предел на мъките за дадено семейство, да не говорим за една млада жена като Санса Старк. - Защо Санса Старк не може да загине в „Игра на тронове“

Има и краен предел на мъките за дадено семейство, да не говорим за една млада жена като Санса Старк.

Да оставим Санса на спокойствие… поне засега. По плакатите и тийзърите си маркетинговата машина на „Игра на тронове“ набляга на безжизнени лица („Valar morghullis”, „Всички трябва да умрат“), с което ни казва това, което вече знаем: никой във Вестерос не е в безопасност, особено героите, пише Джош Уиглър в „Холивуд рипортър“.

Въпросът кой ще живее и кой ще умре тегне повече от всякога, не само заради почти сигурната гибел на Джон Сняг в края на пети сезон, но и защото задаващият се шести сезон все още е голяма неизвестна. За първи път сериалът „Игра на тронове“ ще изпревари книжната поредица „Песен за огън и лед“, на които се основава и ще остави феновете на книгите без база, на която да се опират в предположенията си за развитие на сюжета. Бъдещите Червени сватби вече са непредвидими. Всеки може да загине по каквито и да е причини…, но като че ли можем да извадим поне едно име от списъка с жертвите.

В края на миналата седмица на червения килим на Оскарите актрисата Софи Търнър заговори за бъдещето си в „Троновете“. И може би издаде твърде много, защото заяви, че героинята й Санса Старк ще оцелее през следващите десет епизода и ще се появи дори в седми сезон.

„Ровичках из сценария и си казах: смърт, смърт, смърт… – е, добре, поне аз оставам този сезон“, сподели актрисата.

Дали Търнър хвърля светлина върху бъдещето на Санса? Зависи от вашия прочит на събитията в Седемте кралства. Има защо да се тревожим за героинята – най-голямата дъщеря на покойните Едард и Кейтлин Старк – която премина, направо казано, през Седемте Ада в живота си в сериала. От социопатичния си годеник Джофри тя попадна на може би още по-лош съпруг – Рамзи Болтън. И има слаби изгледи за мир и щастие в бъдеще. Когато видяхме Санса за последен път, тя бе така отчаяна от кошмара, в който живееше, че се хвърли от стената на замъка в снега отдолу, а съдбата й остава неясна. Моментът беше от типа: „навсякъде, само не тук“, ако ще и възможностите да са само за внезапна смърт в студа.

Не е изненада, че Санса е преживяла падането в началото на новия сезон. Няма да е изненада и оцеляването й през предстоящия сезон, ако приемем забележката на Търнър за вярна. Ето защо „Игра на тронове“ иска да вярваме, че всеки може да загине, както би казала и Аря Старк – но все пак има няколко души, които не могат да умрат. Включително и Санса.

Може и да е прибързано да обявяваме когото и да е от Старките за неприкосновен, като вземем предвид редовните срещи на представителите на този благороден род със Странника. Но все пак има и краен предел на мъките за дадено семейство, да не говорим за една млада жена. Издръжливостта е характерна не само за Санса, но и за феновете на сериала. Тя започна участието си като наивно момиче, затънало във фантазиите на принцеса от филм на Дисни, за да осъзнае, че принцът на мечтите й прилича не толкова на Принц Чаровен, колкото на Ханс от „Замръзналото кралство“ и донякъде – на зловещия Скар от „Цар Лъв“. Оттогава Санса мина през безброй страдания, оцелявайки с мълчание, криейки чувствата си, за да оцелее в кървавата политическа реалност на Седемте кралства. Тя е боец въпреки всичко, що се отнася до политиката. Историята й не може да свърши преди тя да е получила шанса да демонстрира как владее оръжието си.

Още преди Търнър да произнесе забележката си, имахме причини да вярваме, че късметът на Санса ще се обърне в шести сезон. Актрисата скоро бе нарекла новата година на „Троновете“ „най-добрата година досега“, защото героинята й постига своето и „предизвиква уважението, което заслужава и се възползва от него“.

Както и да се развие историята на Санса, без значение дали ще оцелее и ще се издигне или ще загине – поне за момента няма опасност тя да бъде пожертвана.

Новият сезон на „Игра на тронове“ започва на 24 април по HBO.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg