Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Защо тъгува Теди Москов

Събраха звездния отбор от старата „Улица“ - едни телом, други духом. Невъзможна е без Кръстю и Христо, Лафазанов и Гърбов

Теди Москов обяви, че напуска театъра. - Защо тъгува Теди Москов

Теди Москов обяви, че напуска театъра.

Най-добрите комедианти в българския телевизионен ефир са излезли от шинела на Теди Москов. Някои от тях обаче днес отказват да се завърнат на неговата „Улица“, а за режисьора очевидно е невъзможно да си представи това шоу без Кръстю Лафазанов и Христо Гърбов и техния жизнерадостен хумор, който предизвиква огнедишащ смях. Затова двамата станаха отново герои на Москов, макар и само виртуално. Събрана телом и духом, старата трупа бе заедно в голямото си завръщане пред публиката в НДК. 

На сцената видяхме началото на едни комици от времето, когато бяха мечтатели и скечовете им не даваха лековати обяснения за света. Преди 23 години те не изкушаваха широката публика, облечени в женски дрехи, а изследваха границите на своите актьорски възможности. А те, припомняме си от екрана в зала 1, бяха необятни. Кръстю Лафазанов е огромен в тези стари ленти – бяхме позабравили разговора между баща и син:

„Тате, кога ще се оправим…?“ или онзи между пешеходеца и шофьора в лъскав автомобил: „Ако не ме опръскате като минавате, да се овъргалям ли в локвата? Добре, разбира се, как…, а да доведа ли и жената?“

Кръстю Лафазанов от старите ленти.

Кръстю Лафазанов от старите ленти.

Редяха се нови и нови моменти от онази „Улица“, които обгръщаха зала 1 в носталгия по време на изоставените днес надежди и доверие в бъдещето.

Зрителите шумно аплодираха всяка сцена на екрана с Лафазанов и Христо Гърбов – другото мощно отсъствие в спектакъла. Има и трети култов образ от това шоу, когото не видяхме на живо – Камен Донев. На екрана той беше неузнаваем в образа на фолкпевица. А помните ли първите стъпки на неговия учител, избухнали в моноспектакъла „Възгледите на един учител за народното творчество“? Именно заради успеха на даскала извън „Улицата“ го нямаше в избраните в спектакъла скечове.

Навремето Теди Москов имаше лукса да прави шоуто без сценарий – това бе и формалният повод то да бъде свалено от програмната схема на БНТ. Достъпът му до екран бе отказан, независимо от наградите и любовта на народа – истинската, а не платената. „Улицата“ спечели „Златна роза“ на критиката от фестивала в Монтрьо, Швейцария; взе първа награда от фестивала в Бар, Черна Гора; продадена беше на няколко телевизии, дори на Би Би Си; очарова сценариста на „Монти Пайтън“ Тери Джоунс, който заяви, че това шоу няма аналог.

Днес интернет е пълен с откъси от онази „Улица“. С образите от старите ленти Теди Москов направи театрален джаз в НДК. Мая Новоселска изпълни някои от образците от телевизионното шоу – фантастично бе да видим на живо скеча на пияната жена, която вижда щастието си в дъното на една бутилка. Новоселска бе в ролята на солист и оркестър, дирижиран от Москов десетки години на сцената и в живота. Тя и неколцина още от старата трупа са все още около него и не биха му отказали да прескачат заедно препятствия – реални и въображаеми.

Мая Новоселска и Валентин Танев са сред героите и на новата „Улица“.

Мая Новоселска и Валентин Танев са сред героите и на новата „Улица“.

Новата „Улица“ всъщност е старата „Улица“. С един режисьор, който обича да импровизира в движение и да се провиква от салона, за да коригира дори пред публиката действието на сцената. След негова забележка посред представлението в НДК Мая Новоселска се обърна към публиката: „Кой се обажда? Гугъл?“ Актьорите приемат ексцентричната режисура на Москов, защото тя е станала част от самия спектакъл.

Днес Лафазанов и Гърбов са носители на друг хумор – с него през годините отраснаха хиляди зрители пред малкия екран. Двамата вече не експериментират, а плуват в спомени и клишета – на реинкарнациите им малцина от зрителите в зала 1 биха се усмихнали.

Камен Донев пък отглежда различна публика, която има много повече общо с усещането за смешното на „Улицата“ и… с чара на Тодор Колев. Донев разви в своя посока онова, което правеше с Теди Москов – в неговите спектакли има смях, музика, танци и жива, пълнокръвна актьорска игра, която някои опитват да омаловажат с етикети. Има и огромна публика, а най-хубавото е, че Камен Донев търси своите зрители в театъра.

Теди Москов твърди, че не е откривател, а глашатай на техния талант. Нарича ги хищници на въображението, които трудно се дресират – но навремето успя да ги накара да повярват в него, да ги убеди, че могат да извадят от себе си неподозирани таланти, когато ги лиши от традиционния образ, конфликт и сюжет.

Теди Москов излезе за кратко на сцената на финала на представлението.

Теди Москов излезе за кратко на сцената на финала на представлението.

Публиката аплодира възторжено и живите актьори, и онези на екрана в зала 1 на НДК. Ръкопляска и под тъжния поглед на режисьора, когато излезе за поклон на финала. Лафазанов, Гърбов и Донев са напуснали завинаги „Улицата“, от нея сега си тръгва и Москов. Мая Новоселска го хвана под ръка и двамата напуснаха сцената.

Теди може би не се сбогува с театъра, въпреки твърденията му. Дано това е роля.

Следващите представления на новата „Улица“ са на 13 и 14 октомври.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg