Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Защо тези жирафи са бели като лебеди (видео)

Забелязани в Кения, майката и малкото имат рядко генетично състояние, което не е албинизъм

Белите жирафи, отрити в резерват в Кения от рейнджъри на природозащитната  програма „Хирола“. - Защо тези жирафи са бели като лебеди (видео)

Белите жирафи, отрити в резерват в Кения от рейнджъри на природозащитната програма „Хирола“.

С дълъг врат и светло тяло, не е лесно да пропуснете бял жираф – особено ако са два. Бялата женска и бебето ѝ са били забелязани за първи път в началото на август в резерват в Кения от рейнджъри на природозащитната програма „Хирола“, съобщава „Нешънъл Джиографик“. Видеото, което наскоро бе качено в YouTube бързо набра популярност заради великолепната гледка на белите като лебеди животни.

Мнозина побързаха да определят жирафите като албиноси, но по-вероятно е да са носители на рядко генетично състояние – левкизъм, при което кожните клетки не могат да произвеждат пигмент, но позволява други органи – например очите, да бъдат тъмни. Албинизмът е вродено състояние, което потиска производството на пигмент във всички органи, а животните с това състояние често имат розови очи.

Макар и рядко срещан, левкизмът не е непознат при животните. За последен път е наблюдаван при мъжки жираф в Танзания.

Независимо от неспособността им да произвеждат пигмент, жирафите и другите животни с левкизъм нямат проблеми, затрудняващи оцеляването им, освен един: цветът им привлича нежелано внимание. Повече от половината жирафи с това състояние не преживяват повече от 6 месеца, защото често стават жертва на лъвове, хиени и други хищници.

Жирафите не са единствените животни, които влизат в заглавия заради уникалния си бял цвят. По-рано този месец в Швеция е бил забелязан да се разхожда във висока трева чисто бял лос. Наблюдавани са също бели лъвове и бели пингвини, носители на подобни генетични отклонения.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90