Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Защо украинците отхвърлят Михаил Булгаков, роден в Киев

Отношението към писателя става част от голямата мозайка, наречена „освобождаване от всичко руско“

За украинските радикал-патриоти Михаил Булгаков е одиозна фигура, представител на репресивната имперска култура или простичко казано – украинофоб. Снимка: Музей на Булгаков - Москва - Защо украинците отхвърлят Михаил Булгаков, роден в Киев

За украинските радикал-патриоти Михаил Булгаков е одиозна фигура, представител на репресивната имперска култура или простичко казано – украинофоб. Снимка: Музей на Булгаков - Москва

Паметната плоча на Михаил Булгаков преди седмица беше премахната от фасадата на Киевския национален университет. Този акт, иницииран от обществената организация „Експертен корпус“, предизвика разнопосочни реакции в различни сектори на обществото.

Особено шумно, разказват от изданието „Новая газета“, е станало в руския сегмент на интернет. Проправителствените руски медии с еднаква възмутена интонация са съобщили за „поредната русофобска акция на украинските националисти“. Прокремълските блогъри са надигнали глас на възмущение заради „поредния факт на варварско унищожение на руската култура в Украйна“. Представители на опозиционната либерална интелигенция са проявили сдържаност – може и да не е най-доброто решение да се премахват паметници, но не бива да се осъждат украинците, станали жертви на руската агресия.

В Украйна по-скоро цари тишина. Отделните гласове на противниците на демонтажа на паметната плоча не са се синхронизирали. Мълчат и представителите на Литературно-мемориалния дом музей на Булгаков в Киев, както и влиятелните публицисти, доскоро защитавали писателя и произведенията му.

Отношението към Михаил Булгаков в Украйна отдавна е нееднозначно. За немалка част от рускоезичните читатели в страната той е култов писател, автор на един от най-популярните руски романи „Майстора и Маргарита“, на една от най-ярките сатири на болшевисткия ред „Кучешко сърце“ и на един от най-важните текстове за Киев „Бялата гвардия“. Но за украинските радикал-патриоти Булгаков е одиозна фигура, представител на репресивната имперска култура или простичко казано – украинофоб.

И едните, и другите са прави, смятат от „Новая газета“. В литературните среди, казват от изданието, отдавна е станало модерно да се обругава „Майстора и Маргарита“ и да се говори, че Булгаков е надценен писател. Въпреки това романът не е загубил славата си на едно от най-известните произведения и в Русия, и в цялото постсъветско пространство, и дори отвъд него. Освен това благодарение на „Бялата гвардия“ Булгаков е приеман като проява на киевския дух, а музеят му в града е една от най-интересните забележителности на украинската столица.

Споровете за Булгаков в Украйна са отколешни. Защитниците на писателя настояват, че крайните унищожителни изказвания за украинската държавност, украинската култура и украинския език принадлежат не на автора, а на неговите герои. Но анализът показва, че това не е точно така. На „украинството“ Булгаков гледа отвисоко, скептично, с неприязън. И ако това е лесно за пренебрегване в мирно време, войната носи други правила. След 2014 г. нападките срещу Булгаков в Украйна рязко се увеличават. През 2015 г. една от най-видните украински писателки Оксана Забужко публикува статията „Този проклет квартирен проблем“. В нея тя нарича писателя с пренебрежителното „мишка венеролог“, заявява, че „Бялата гвардия“ е създаден по „политтехнологията на болшевистката журналистика“, твърди, че Булгаков притежава „комплекса на парвенюто“ и съобщава, че в родния му дом не е имало библиотека. „Бялата гвардия“, дебютният роман на писателя с автобиографични елементи, разказва за събитията от края на 1918 г., когато Украйна избира бъдещето си, разкъсана между болшевиките и прогерманската партия на Гетман.

През 2019 г. домът музей на Булгаков е залят с червена боя. Активисти призовават да бъде закрит. Тези акции тогава не изглеждат особено сериозни. Но след февруари 2022 г. ситуацията с руската култура в Украйна скоростно се променя. Започват да се променят имена на улици, училища, сгради, демонтират се всички съветски символи, свалят се паметници, практически декомунизацията се превръща в дерусификация. Книгите на руските писатели изчезват от библиотеките, руските класици вече не са в учебните програми. Руският език се приема като езика на врага. Дори рускоезичните украинци доброволно и масово преминават на украински. Отрицателното отношение към всичко руско-имперско, преди характерно само за тесния кръг на радикал-патриотите, вече става масово. Това се вижда и от характерния пример с паметника на Екатерина Втора в Одеса – доскоро демонтажът му изглеждаше немислим, но сега петицията за свалянето му е подписана от десетки хиляди граждани.

Демонтираната мемориална плоча на Булгаков е малък детайл от огромното мозаечно пано под название „отмяна на всичко руско в Украйна“, отбелязва „Новая газета“.

Вижте още: СВАЛИХА ПАМЕТНА ПЛОЧА НА МИХАИЛ БУЛГАКОВ В КИЕВ ЗАРАДИ „УКРАИНОФОБИЯ“

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС