Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Защо в Германия изключиха „Уикипедия“ за 24 часа?

Предстоят спорни реформи за авторските права в интернет

„Това е нашият последен шанс“, пишат авторите на „Уикипедия“. - Защо в Германия изключиха „Уикипедия“ за 24 часа?

„Това е нашият последен шанс“, пишат авторите на „Уикипедия“.

Авторите на „Уикипедия“ затвориха онлайн-енциклопедията в Германия за едно денонощие в знак на протест срещу реформите на авторското право в Европейския съюз. Според тях, предлаганата реформа ще ограничи свободния интернет, съобщава Би Би Си.

Вместо главната страница на „Уикипедия“, в четвъртък, 21 март, в Германия се виждаше черен екран с няколко реда текст, поясняващ защо днес ползвателите няма да могат да четат онлайн енциклопедията.

„Предложената реформа може сериозно да ограничи свободния интернет. Дори най-малките интернет-платформи са длъжни да предотвратяват нарушенията на авторските права на своите ползватели, което на практика е възможно само с използването на филтри, които грешат.

Освен това, всички уеб страници, които споделят кратки извадки от публикации в средствата за масова информация, трябва да получат лицензи, за да бъде спазено новото законодателство“, смятат авторите на онлайн-енциклопедията.

Какъв е законът?

Евросъюзът обсъжда възможните реформи в авторското право от 2016 година. Причината е, че се налага законодателството да бъде съобразено с развитието на дигиталните технологии.

През февруари тази година Еврокомисията, Съветът на ЕС и Европарламентът най-накрая постигнаха съгласие. От новата реформа следва, че издателите на средства за масова информация ще получат сериозни преимущества пред онлайн-агрегаторите като Гугъл и Фейсбук.

Основните положения в реформата са описани в точки 11 и 13 – онлайн-агрегаторите ще трябва да плащат на собствениците на авторски права хонорари за публикациите на техни материали. Освен това, те ще носят пълна отговорност за нарушаване на авторски права.

На практика това означава, че ако материали от средствата за масова информация са били публикувани в тези онлайн платформи, медията има право да получи възнаграждение.

Законът засяга и други собственици на права, например музиканти и други създатели на съдържание, ако техните записи, клипове и песни се разпространяват от онлайн платформи като Ютюб.

Компании също ще бъдат задължени да въведат специални филтри, за да не може да се зарежда съдържание, защитено с авторски права.

Само че като некомерсиален проект „Уикипедия“ няма да бъде засегната от тази реформа. Авторите на онлайн енциклопедията твърдят, че се борят срещу ограниченията в разпространението на информация.

„Така или иначе свободата на информация ще пострада, дори и ако „Уикипедия“ остане оазис във филтрираната пустиня на интернет“, се казва петицията на онлайн енциклопедията.

Какво следва?

Не всички страни оцениха положително предлаганите реформи. Финландия, Италия, Холандия, Люксембург и Полша излязоха със съвместното заявление, според което в реформата липсва баланс между защитата на собствениците на права и интересите на гражданите и компаниите.

„Затова има риск, че реформата по-скоро ще възпрепятства иновациите, вместо да спомогне за развитието им и освен това ще се отрази негативно на конкурентоспособността на европейския цифров пазар“, се казва в съвместното заявление.

Парламентът на ЕС е насрочил гласуването на законопроекта за следващата седмица.

В защита на реформата активно се изказва канцлерът на Германия Ангела Меркел.

„Ютюб, например, печели много пари от хората, които използват тази платформа. В същото време тези, които създават съдържанието, може въобще да не получат нищо – казва Меркел. – Като цяло това е сложен процес, но е неправилно да се говори, че [реформата] противоречи на същността на интернет и е измислена от старци, които нямат представа какво се прави в интернет.“

В Германия в началото на март няколко хиляди души (по оценка на местните медии) излязоха по улиците на Берлин с искане чл. 13 да се извади от законодателството, за да не бъдат принуждавани Ютюб, Фейсбук, Гугъл и други платформи да следят дали ползвателите нарушават авторски права, докато зареждат съдържание.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg