Защо ви е Венеция, щом за вас изкуството е в IKEA?

Галерия „Структура“ изложи детайл от произведението на Рада Букова и Лазар Лютаков, представено в българския павилион на Биеналето във Венеция през 2019 г. Снимка: Галерия „Структура“ - Защо ви е Венеция, щом за вас изкуството е в IKEA?

Галерия „Структура“ изложи детайл от произведението на Рада Букова и Лазар Лютаков, представено в българския павилион на Биеналето във Венеция през 2019 г. Снимка: Галерия „Структура“

За невежия в изкуството „Мона Лиза” е просто „двеста грама бои, размазани върху дъска”. Дори не помня къде прочетох това преди повече от четири десетилетия, но такава мисъл се запечатва завинаги, струва ми се. Защото е потресаваща гледна точка към изкуството. И конкретно към точно това произведение.

Разбира се, така е за всеки горе-долу интелигентен човек, роден и израснал с популярния образ на „Мона Лиза”, и убеден от музеи и галерии, че това, което виси на стената, е картина. Свикнал е да вижда и възприема образа в нея. И едва ли мисли колко грама боя е използвана, дали тя е върху дъска или платно, или хартия…

Съвсем същото важи и за съвременното изкуство. Само че изразните средства и материали при него са много и най-различни, често взети „от живота”. Поради което и незапознатите със съвременното изкуство и с неговите множество видове и форми обичайно бъркат изкуството с материалите, от които то е направено. А за да не се бъркат те, е необходимо образование и познания. Каквито у нас за съжаление все още няма. Или поне не в необходимата степен, така че чрез колекциите и изложбите в музеите някакво знание и разбиране за това съвременно изкуство да достигнат до по-широката публика.

И ето, в публикацията си Владимир Йончев откровено заявява, че вижда чаша. Не се съмнявам, че и във „Фонтан” (1917) на Марсел Дюшан ще види само писоар. Вероятно и в „Comedian” на Маурицио Кателан вижда банан, залепен с тиксо – да припомня, че произведението е в тираж от три, като първите две бяха продадени за по 120 хиляди долара миналата година.

Но пък имаме и текущ пример, към който такава гледна точка също е възможна. Понастоящем в „Тейт Модърн“ в Лондон се изпълнява пърформансът „Живот (черно и бяло)” (1998-) на Недко Солаков. (Представян е впрочем и на Венецианското биенале през 2001, но да не се отклонявам.) До 1 март двама бояджии ще боядисват залата постоянно – единият с черна, а другият с бяла боя. Погледнато през техниката и материалите, тъкмо сега е моментът някоя фирма да си направи реклама от типа:

„Лондон е далеч, но ние сме тук. Осигуряваме боя и бояджии, дето няма да се мотаят цял месец, а ще ви боядисат стаята веднага – бързо и качествено”.

Използвам случая да отбележа, че този пърформанс на Недко Солаков е в тираж от 5 плюс 1 АР. „Тейт Модърн“ придобива своя през 2009-а, доколкото си спомням. Пиша това с ясното съзнание, че вероятно твърде малко хора разбират неговото значение…

И си мисля още, че IKEA всъщност се подиграва с невежеството на клиентите си. Но може би това е добрата реклама… в крайна сметка.

Colibri april 2017

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg