Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Защо жените харесват „Живите мъртви“, а мъжете – „Игра на тронове“

Дамите предпочитат зомбитата, защото те не изнасилват жертвите си

В сериала "Живите мъртви" не показват изнасилвания. - Защо жените харесват „Живите мъртви“, а мъжете – „Игра на тронове“

В сериала "Живите мъртви" не показват изнасилвания.

„Живите мъртви“ се оказа любимият телевизионен сериал на жените в Америка. По време на конференция на Гилдията на американските продуценти стана ясно, че зрителките търсели „нюанса“ и затова били „по-проницателни и взискателни“ в гледането на сериали, отколкото мъжете пред екрана. Дамите предпочитали да гледат зомбита, а не насилствени сексуални отношения – нещо, което изобилства в „Игра на тронове“. На пръв поглед това звучи противоречиво, защото „Живите мъртви“ е кърваво, пълно с насилие и понякога е доста отвратително нещо за гледане, но в тази тв драма липсва една съществена част – изнасилването.

И все пак в „Живите мъртви“ имаше две сцени, които почти ни докараха до ръба на такова насилие. Единият път Маги трябваше да свали потника си и да легне върху масата, насилена от ултимативния злодей на шоуто Губернатора. Вторият път юношата Карл беше почти изнасилен, преди баща му да му се притече на помощ. Тези кадри без съмнение са ужасни и стресиращи, но същинско изнасилване не е показано пред камерата.

В същото това време в последния сезон на „Игра на тронове“ пращи от сексуални извращения. Авторът на книгите Джордж РР Мартин и феновете на шоуто обясняват, че това се налага от „реалността“ на сериала.

Жените в "Игра на тронове" са подложение на унижение и насилие. Санса Старк е сред най-малтретираните героини.

Жените в „Игра на тронове“ са подложение на унижение и насилие. Санса Старк (на снимката) е сред най-малтретираните героини.

Със сигурност в едно истинско постапокалиптично общество, каквото виждаме в „Живите мъртви“, изнасилването също може да е част от реалността, но няма нужда да изпадаме в екстремни сексуални крайности и то в телевизионен ефир. Само и само, за да се поддържат високите цифри на рейтинга.

Няма нужда жените да изпитват страх и когато стоят в хола, гледайки любимия си сериал. За съжаление, доста от тях са жертви на домашно насилие, а други се страхуват от нежелани полови контакти, прибирайки се късно вечер.

Липсата на телевизионно изнасилване може да не прави рейтинг, но използването му за привличане на зрители е най-малкото цинично. Защото ако зрителите са привлечени от сексуално нежелано подчинение на жените, то няма как този факт да не те замисли за зомбитата, които обитават тази земя. Зомбита, в каквито сме се превърнали ние, човеците.

Източник: „Гардиън“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС