Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Заслушай се във „Вкусът на Африка“ в Столичната библиотека

Безплатен концерт на „Sabor Africa“ - групата, основана от алжирския китарист от „Гласът на България“ Марез Хашми

„Sabor Africa“. Снимка: Фейсбук - Заслушай се във „Вкусът на Африка“ в Столичната библиотека

„Sabor Africa“. Снимка: Фейсбук

Летен темперамент ще залее читалнята на Столичната библиотека посред март с концептуалния концерт на „Вкусът на Африка“. Събитието ще се състои на 22 март, част от поредицата „Заслушай се“. Началото е в 18 ч., входът е свободен, но всеки посетител е насърчен да направи малко дарение в подкрепа на музикантите.

Пред публиката ще излезе групата „Sabor Africa“ (в превод: „Вкусът на Африка”), основана от алжиреца и участник в „Гласът на България“ Марез Хашми. Останалите членове на формацията са Саад Аладин от Ирак – перкусии, Софян Мрабет от Тунис – цигулка, Пламен Бояджиев от България – китара, и Даниел Удоджи от Нигерия – бас китара.

Репертоарът им е не по-малко пъстър от произхода, в програмата на концерта влизат песни от Испания, Франция, Италия, България, Алжир, Тунис и др., които преминават през различни фолклорни влияния, културни течения, континенти. Групата обяснява този музикален фюжън и вдъхновението зад стила си по интересен начин.

„Това е музика от цялото Средиземноморие”, казват те.

Проектът „Заслушай се“ започна на 14 февруари с уединен  концерт на свещи в клуб КЕВА с ирландеца Джейми Макдоналд и неговата група „The Number Nein“. Инициативата е на творческия екип зад „Lampa Collective“.

„Фокусът на това събитие е личното пътешествие, разширяването на кръгозора и вдъхновението, което се случва, както благодарение на музиката, така и благодарение на литературата – коментира Никул Георгиев от „Lampa Collective“. – Нямаме търпение заедно с публиката да преживеем симбиозата между вълшебната и темпераментна музика от далечни светове, които „Sabor Africa“ изпълняват, и далечните светове, в които книгите от библиотеката ни пренасят.“

Всяко музикално събитие от програмата „Заслушай се” е със собствена концепция, съчетаваща талантливи артисти, специално подбран жанров репертоар и цели меломаните да преоткрият атмосферата на локацията, в която то се провежда. Така ще видим още имерсивно, куатрофонично 360° шоу; концерт с класически интерпретации на култови филмови мелодии в кинозала; експериментално клубно дуо в концерт на слушалки, както и етномузика сред цветя и фокус върху природата в Ботаническата градина. В следващите месеци предстои обявяването на още концерти в Ботаническата градина, Дом на Киното, Студентски Дом и Кино „Влайкова“.

Проектът „Заслушай се“ е реализиран с финансовата подкрепа на Национален Фонд „Култура“ по Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации ’22. Концертът се осъществява в партньорство със Столичната библиотека.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg