Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Заслужена победа за академичната литература

Венета Райкова получи грамота от Столична библиотека за „най-четен съвременен български писател“ на 2018-а - Заслужена победа за академичната литература

Венета Райкова получи грамота от Столична библиотека за „най-четен съвременен български писател“ на 2018-а

Старши научен сътрудник Златка седеше в кабинета си в БАН и с досада разлистваше дисертацията на асистент Валери Божинов на тема „За някои фундаментални различия в конструкцията на сонатната форма в творбите на Шабан Шаулич“.

„Оф, този труд ни мъ кефи“, рече си старши научен сътрудник Златка и за разтуха разлисти философския трактат „Симетрия и естетика“ на доктор Енчев.

В този момент на вратата на кабинета и се почука.

– Влез – с отегчен глас каза старши научен сътрудник Златка.

Вратата се отвори и в кабинета влезе доцент Тигрова.

– Здравейте, старши научен сътрудник Златка. Не съм ви виждала от месеци – рече доцент Тигрова и с небрежно движение пусна в чантата новата книга на младата докторантка Атанаска от Павликени „Експресивната същност на младия, отхвърлен илитерат“.

– Така е, задълбала съм в науката. Ето, рецензент съм на три дисертации – Благо Джизъса защитава доцентура с някаква скандална за науката тема, касаеща авангардна декорация на Колизеума. Пиша рецензия и за докторската дисертация на Азис „Гюбекът и въздействието му върху либерали, преминали през лоботомия“.

Най-трудна ми е рецензията към книгата на Николета Лозанова „Аз, Николета“, защото вътре няма текст, а само голи снимки, но мисля, че ще се справя – рече старши научен сътрудник Златка и намести добре очилата си, които бе закупила, докато делегация на БАН, част от която бе и тя, бе на посещение в Симитли, за да изследва местния фолклор и особено едно негово фалическо проявление, създало стотици народни стихотворения.

– Аз бях на наградите на Столична библиотека вчера. Заслужена победа за академичната литература в лицето на доцент Венета Райкова – рече доцент Тигрова и извади една от книгите на доцент Райкова – „Предсказа ли Ванга втората песен от третия албум на Кондьо – критичен анализ и астрологична прогноза“.

– Да, това е победа за науката – рече старши научен сътрудник Златка.

След това двете колежки побъбриха още за наука, направиха шенкеров анализ на песента „Ръгъдъ – дъгъдъ – дъг – а бе ни моа да са запра“ на един техен млад колега и тръгнаха на обяд към стола на БАН.

А междувременно Столична библиотека пусна огромен билборд с фото кадри от БИАД, на които екзалтирани млади хора мятат томове на Платон, Киркегор, Сартр и Йохан Готлиб Фихте по време на изпълнението на трета симфония от Фики Стораро.


Текстът е от профила на автора във Фейсбук.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах