VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Заслужена победа за академичната литература

Венета Райкова получи грамота от Столична библиотека за „най-четен съвременен български писател“ на 2018-а - Заслужена победа за академичната литература

Венета Райкова получи грамота от Столична библиотека за „най-четен съвременен български писател“ на 2018-а

Старши научен сътрудник Златка седеше в кабинета си в БАН и с досада разлистваше дисертацията на асистент Валери Божинов на тема „За някои фундаментални различия в конструкцията на сонатната форма в творбите на Шабан Шаулич“.

„Оф, този труд ни мъ кефи“, рече си старши научен сътрудник Златка и за разтуха разлисти философския трактат „Симетрия и естетика“ на доктор Енчев.

В този момент на вратата на кабинета и се почука.

– Влез – с отегчен глас каза старши научен сътрудник Златка.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Вратата се отвори и в кабинета влезе доцент Тигрова.

– Здравейте, старши научен сътрудник Златка. Не съм ви виждала от месеци – рече доцент Тигрова и с небрежно движение пусна в чантата новата книга на младата докторантка Атанаска от Павликени „Експресивната същност на младия, отхвърлен илитерат“.

– Така е, задълбала съм в науката. Ето, рецензент съм на три дисертации – Благо Джизъса защитава доцентура с някаква скандална за науката тема, касаеща авангардна декорация на Колизеума. Пиша рецензия и за докторската дисертация на Азис „Гюбекът и въздействието му върху либерали, преминали през лоботомия“.

Най-трудна ми е рецензията към книгата на Николета Лозанова „Аз, Николета“, защото вътре няма текст, а само голи снимки, но мисля, че ще се справя – рече старши научен сътрудник Златка и намести добре очилата си, които бе закупила, докато делегация на БАН, част от която бе и тя, бе на посещение в Симитли, за да изследва местния фолклор и особено едно негово фалическо проявление, създало стотици народни стихотворения.

– Аз бях на наградите на Столична библиотека вчера. Заслужена победа за академичната литература в лицето на доцент Венета Райкова – рече доцент Тигрова и извади една от книгите на доцент Райкова – „Предсказа ли Ванга втората песен от третия албум на Кондьо – критичен анализ и астрологична прогноза“.

– Да, това е победа за науката – рече старши научен сътрудник Златка.

След това двете колежки побъбриха още за наука, направиха шенкеров анализ на песента „Ръгъдъ – дъгъдъ – дъг – а бе ни моа да са запра“ на един техен млад колега и тръгнаха на обяд към стола на БАН.

А междувременно Столична библиотека пусна огромен билборд с фото кадри от БИАД, на които екзалтирани млади хора мятат томове на Платон, Киркегор, Сартр и Йохан Готлиб Фихте по време на изпълнението на трета симфония от Фики Стораро.


Текстът е от профила на автора във Фейсбук.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg