Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Заслужена победа за академичната литература

Венета Райкова получи грамота от Столична библиотека за „най-четен съвременен български писател“ на 2018-а - Заслужена победа за академичната литература

Венета Райкова получи грамота от Столична библиотека за „най-четен съвременен български писател“ на 2018-а

Старши научен сътрудник Златка седеше в кабинета си в БАН и с досада разлистваше дисертацията на асистент Валери Божинов на тема „За някои фундаментални различия в конструкцията на сонатната форма в творбите на Шабан Шаулич“.

„Оф, този труд ни мъ кефи“, рече си старши научен сътрудник Златка и за разтуха разлисти философския трактат „Симетрия и естетика“ на доктор Енчев.

В този момент на вратата на кабинета и се почука.

– Влез – с отегчен глас каза старши научен сътрудник Златка.

Вратата се отвори и в кабинета влезе доцент Тигрова.

– Здравейте, старши научен сътрудник Златка. Не съм ви виждала от месеци – рече доцент Тигрова и с небрежно движение пусна в чантата новата книга на младата докторантка Атанаска от Павликени „Експресивната същност на младия, отхвърлен илитерат“.

– Така е, задълбала съм в науката. Ето, рецензент съм на три дисертации – Благо Джизъса защитава доцентура с някаква скандална за науката тема, касаеща авангардна декорация на Колизеума. Пиша рецензия и за докторската дисертация на Азис „Гюбекът и въздействието му върху либерали, преминали през лоботомия“.

Най-трудна ми е рецензията към книгата на Николета Лозанова „Аз, Николета“, защото вътре няма текст, а само голи снимки, но мисля, че ще се справя – рече старши научен сътрудник Златка и намести добре очилата си, които бе закупила, докато делегация на БАН, част от която бе и тя, бе на посещение в Симитли, за да изследва местния фолклор и особено едно негово фалическо проявление, създало стотици народни стихотворения.

– Аз бях на наградите на Столична библиотека вчера. Заслужена победа за академичната литература в лицето на доцент Венета Райкова – рече доцент Тигрова и извади една от книгите на доцент Райкова – „Предсказа ли Ванга втората песен от третия албум на Кондьо – критичен анализ и астрологична прогноза“.

– Да, това е победа за науката – рече старши научен сътрудник Златка.

След това двете колежки побъбриха още за наука, направиха шенкеров анализ на песента „Ръгъдъ – дъгъдъ – дъг – а бе ни моа да са запра“ на един техен млад колега и тръгнаха на обяд към стола на БАН.

А междувременно Столична библиотека пусна огромен билборд с фото кадри от БИАД, на които екзалтирани млади хора мятат томове на Платон, Киркегор, Сартр и Йохан Готлиб Фихте по време на изпълнението на трета симфония от Фики Стораро.


Текстът е от профила на автора във Фейсбук.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg