Застрахователна компания заведе дело за 10 см дупка в платно на Пикасо

Валяк за боядисване пада върху картината „Моряк“, оценена на $100 млн., вечерта преди търга

Пабло Пикасо, „Моряк“, 1943 г. Репродукция: „Кристис“  - Застрахователна компания заведе дело за 10 см дупка в платно на Пикасо

Пабло Пикасо, „Моряк“, 1943 г. Репродукция: „Кристис“

Преди две години хазартният магнат и арт колекционер Стийв Уин изтегля платно на Пикасо в навечерието на търг в „Кристис“, Ню Йорк, след като установява, че картината има дупка в долния ляв ъгъл. Оценено между 70 и 100 млн. долара, платното така и не стига до аукцион. Днес застрахователната компания, която обезщетява „Кристис“, след като аукционната къща плаща на Уин, съди външния изпълнител на сделката и го обвинява за скъпия инцидент.

Повредата върху „Моряк“ (Le Marin), автопортрет от 1943 г., е получена вследствие на небрежност от страна на фирмата изпълнител, се казва в документите по делото, заведено в Манхатън. Докато било подготвяно за продажба в „Кристис“ през май 2018 г., платното било поставено върху стиропорова подложка. Фирмата изпълнител наела работници, които да боядисат залата преди търга, когато удължител на валяк за боядисване, подпрян на стената, пада върху него и оставя 10-сантиметров прорез в долния ляв ъгъл.

„Кристис“ плаща 487 625 долара за възстановяването на произведението, казват от „Steadfast Insurance“. Но „големината на физическата повреда на творбата и придружаващите репутационни щети свалят 20 млн. от цената на „Le Marin“, се казва в документите по делото.

Търсеното обезщетение е в размер 18,4 млн. долара плюс покриване на юридическите разходи, тоест колкото тръжната къща е платила на собственика, отбелязва „Блумбърг“. Сумата е поета от застрахователната компания, която сега си я търси обратно от фирмата изпълнител.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

„Le Marin“ е едно от седемте произведения на големи художници, които Уин предлага на търг през май 2018 г. малко преди да обяви, че сам отваря галерия като арт дилър.

Това не е първото произведение на Пикасо в колекцията на Уин, което претърпява злополука. През 2006 г. милионерът, който е със засегнато периферно зрение, по невнимание бута портрета „Le Reve“ с лакътя си. При падането се появява дупка в платното с размер на монета, но картината е реставрирана и през 2013 г. е продадена за 155 млн. долара.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Вълшебство

Платформа A6 3