Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Застрахователна компания заведе дело за 10 см дупка в платно на Пикасо

Валяк за боядисване пада върху картината „Моряк“, оценена на $100 млн., вечерта преди търга

Пабло Пикасо, „Моряк“, 1943 г. Репродукция: „Кристис“  - Застрахователна компания заведе дело за 10 см дупка в платно на Пикасо

Пабло Пикасо, „Моряк“, 1943 г. Репродукция: „Кристис“

Преди две години хазартният магнат и арт колекционер Стийв Уин изтегля платно на Пикасо в навечерието на търг в „Кристис“, Ню Йорк, след като установява, че картината има дупка в долния ляв ъгъл. Оценено между 70 и 100 млн. долара, платното така и не стига до аукцион. Днес застрахователната компания, която обезщетява „Кристис“, след като аукционната къща плаща на Уин, съди външния изпълнител на сделката и го обвинява за скъпия инцидент.

Повредата върху „Моряк“ (Le Marin), автопортрет от 1943 г., е получена вследствие на небрежност от страна на фирмата изпълнител, се казва в документите по делото, заведено в Манхатън. Докато било подготвяно за продажба в „Кристис“ през май 2018 г., платното било поставено върху стиропорова подложка. Фирмата изпълнител наела работници, които да боядисат залата преди търга, когато удължител на валяк за боядисване, подпрян на стената, пада върху него и оставя 10-сантиметров прорез в долния ляв ъгъл.

„Кристис“ плаща 487 625 долара за възстановяването на произведението, казват от „Steadfast Insurance“. Но „големината на физическата повреда на творбата и придружаващите репутационни щети свалят 20 млн. от цената на „Le Marin“, се казва в документите по делото.

Търсеното обезщетение е в размер 18,4 млн. долара плюс покриване на юридическите разходи, тоест колкото тръжната къща е платила на собственика, отбелязва „Блумбърг“. Сумата е поета от застрахователната компания, която сега си я търси обратно от фирмата изпълнител.

„Le Marin“ е едно от седемте произведения на големи художници, които Уин предлага на търг през май 2018 г. малко преди да обяви, че сам отваря галерия като арт дилър.

Това не е първото произведение на Пикасо в колекцията на Уин, което претърпява злополука. През 2006 г. милионерът, който е със засегнато периферно зрение, по невнимание бута портрета „Le Reve“ с лакътя си. При падането се появява дупка в платното с размер на монета, но картината е реставрирана и през 2013 г. е продадена за 155 млн. долара.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg