Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Застреляха мечката, убила туристка в САЩ

Новината бе посрещната с критика от потребителите на социалните мрежи

В САЩ мечките, нападнали хора, не се отстрелват, ако са защитавали малките си, или ако са били изненадани от срещата си с хора. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Застреляха мечката, убила туристка в САЩ

В САЩ мечките, нападнали хора, не се отстрелват, ако са защитавали малките си, или ако са били изненадани от срещата си с хора. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мечката гризли, нападнала и убила жена в американския щат Монтана, е била отстреляна, съобщават местните власти. Специалисти по дивите животни са използвали очила за нощно виждане и са чакали мечката в засада близо до кокошкарник, нападнат малко преди лагера на убитата туристка, съобщава „Гардиън“.

Рано сутринта на 6 юли 65-годишната Леа Дейвид Локан от Чико, Калифорния, е била нападната от дивото животно. Тя е нощувала на палатка заедно със сестра си и тяхна приятелка близо до малкия град Овандо, популярна дестинация по маршрут за колоездачи. Населеното място се намира близо до националния парк „Глетчер“, където е регистрирана най-голямата популация на мечки в САЩ. Гризлито нападнало лагера два пъти, най-вероятно, защото туристките съхранявали храна в палатките си.

Атака като тази са рядкост, дори в региона, в който мечките са често срещани. Убийството на мечка е крайна мярка, обикновено животните не се преследват, ако са нападнали в защита на малките си, или са били стресирани от срещата си с човека. Но заради характера на атаката от 6 юли властите постановиха гризлито да бъде застреляно, тъй като представлява опасност за човека.

Случаят породи разпалена дискусия в социалните мрежи и подобно на нападението над берачката на гъби край Белица у нас, мнозинството защити дивото животно с аргумента, че туристките са били на негова територия. Новината за убийството на мечката бе приета с разбиране, но и с критика към местните власти:

„Много тъжна ситуация, но ако веднъж мечката възприеме човек като източник на храна, но тя най-вероятно ще нападне отново и трябва да бъде убита“, коментира един потребител на Фейсбук.

„Нахлуването на хората в територията на мечките доведе до това, че мечките откриват храна, която обикновено не биха яли в природата. Мечките, ровещи в кофи за боклук, са проблем от години. Това не е вина на мечките, а провал от наша страна да уважаваме тяхната територия“, контрира друг.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС