Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Засушаването разкри древен град в поречието на Тигър (снимки)

Останките на град отпреди 3400 години изплуваха в Ирак за няколко месеца, преди отново да бъдат потопени под вода

Тази година древният град е на показ по-дълго от обикновено заради засушаване - за да опазят реколтата, местните прибягват все по-често до резервите на язовира. Снимка: Кюрдска археологическа организация - Засушаването разкри древен град в поречието на Тигър (снимки)

Тази година древният град е на показ по-дълго от обикновено заради засушаване - за да опазят реколтата, местните прибягват все по-често до резервите на язовира. Снимка: Кюрдска археологическа организация

Климатичните промени в Ирак разкриха останките на древен град, преживял силно земетресение и асирийски набези и оцелял дори под водите на язовира Мосул, построен от Саддам Хюсеин през 80-те години. Градът е датиран от преди 3400 години и според археолозите отговаря на описанието на древният град Захику, смятан за важен център в империята Митани (около 1550 – 1350 г. пр. н. е.), съобщава „Арт Нюзпейпър“.

И докато засушаването в Ирак, следствие от климатичната криза, обхванала света, не вещае нищо добро за реколтата в страната, оттеглянето на водите на река Тигър позволява на археолозите за пръв път да проведат задълбочени проучвания на Захику. За града се знае малко, за първи път е идентифициран през 2010 г., по-интенизвини изследвания са направени през 2018 г.

Основна пречка за това са особеностите на местността – от 80-те насам останките се появяват веднъж на няколко години, най-често през ноември. Тази година обаче градът остава на повърхността чак до февруари и кюрдският археолог д-р Хасан Ахмед Касим, председател на Кюрдската археологическа организация, който проучва града повече от десетилетие, и германските археолози проф. Д-р Ивана Пулиз от Университета във Фрайбург и проф. д-р Петер Пфелцнер от Университета в Тюбинген решават да предприемат съвместни спасителни разкопки край Дахук (регион Кюрдистан). Те се провеждат през януари и февруари 2022 г. в сътрудничество с Дирекцията по антиките и наследството в Дахук и с финансиране от Фондация „Фриц Тайсен“.

Очертанията на глинените тухли личат добре, въпреки хилядите години под вода. Снимка: Кюрдска археологическа организация

Тъй като са наясно, че разполагат с ограничен период от време, археолозите се стараят да документират възможно най-много – освен вече описаните преди десетина година очертания на дворец, са идентифицирани още голямо укрепление със стени и кули, монументална сграда с много етажи, вероятно използвана за склад, както и индустриален комплекс. Учените предполагат, че сградите са от времето на империята Митани, разпростирала се върху големи части от северна Месопотамия и Сирия.

Възможно е селището да е имало търговско значение, за това подсказва многоетажна сграда, вероятно някога служила за склад:

„Тази голяма сграда е от особено значение, в нея предполагаме, че са се съхранявали големи количества стоки, набавяни от целия регион“, смята Ивана Пулиз.

Поглед към монументална сграда на няколко етажа. Снимка: Кюрдска археологическа организация

Макар останките да прекарват последните 40 години под вода, за консервирането им в добър вид е помогнало голямо земетресение от 1350 г. пр. Хр., което частично разрушава града и го заравя под развалини. Така се запазват дори глинените тухли, сушени на слънце – макар и мокри, те ясно разкриват очертанията си близо 4 хилядолетия по-късно. Изумителна е находката и на пет керамични съда, съдържащи архив от над 100 клинописни плочки от средноасирийския период, малко след въпросното земетресение. Те разкриват нова информация за империята Митани, например, че регионите са имали автономна форма на управление.

„Цяло чудо е, че клинописните плочки от неопечена глина са оцелели толкова много десетилетия във вода“, казва Пфелцнер, добавяйки, че империята Митани „е една от най-малко известните империи в древния Близък изток“, превръщайки откритието в още по-значимо.

Плочките все още с в оригиналните си предпазни калъфи от глина. Снимка: Кюрдска археологическа организация

При проучванията е разкрита значима информация и за нападенията над Захику от асирийците, които, според написаното в глинените плочки, превъзхождали местните по въоръжение. В крайна сметка градът, заедно с империята Митани, пада под асирийско владение по време на Бронзовата епоха.

Вече в съвремието мястото е било поле за битка между силите на кюрдите и войските на Саддам Хюсеин, което според Касим е допринесло за нищожното проучване на ценните останки – по политически причини иракските власти умишлено неглижират историческите места в кюдрските райони, казва той.

Доказателство за това е, че през 1980 г. – преди построяването на язовир Мосул, режимът на Хюсеин има нареждане на унищожи местното селище, изникнало върху останките от Захику, изтъква „Арт Нюзпейпър“. Около 40 семейства остават без дом и наследниците им днес живеят на около 5 км от мястото в новосъздадения град Кемуне.

Днес древният град отново е под вода, но този път защитен от найлонови покривала, докато не се появи отново на сушата.

Градът ще прекара идните месеци под вода – този път под защитно покривало. Снимка: Кюрдска археологическа организация

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах