Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Затлъстели тигри предизвикват тревога

В китайски зоопарк прехранват садистично животните

Тигровият парк в Харбин неведнъж е предизвиквал спорове с практиките си за хранене на животните. - Затлъстели тигри предизвикват тревога

Тигровият парк в Харбин неведнъж е предизвиквал спорове с практиките си за хранене на животните.

Поредица снимки, показващи нездраво напълнели тигри, излежаващи се в „тигров парк“ в Китай, предизвикаха възмущение сред организациите, занимаващи с опазване на дивата природа.

Предполага се, че животните са били са драстично прехранени от техните гледачи в зоопарка в североизточния град Харбин. В природата сибирските тигри обикновено са изключително бързи и пъргави – в достатъчно добра форма, за да тичат, скачат и ловуват, пише британското издание „Метро“. Но горките котки са толкова надебелели, че могат само да се търкалят по пода…

В резултат както посетителите на парка, така и хората, видели снимките им онлайн, са изключително притеснени за здравето на затлъстелите тигри. Служителите в зоопарка настояват, че повод за притеснения няма – според тях било нормално животните да натрупат килограми през зимните месеци. Свръхтеглото им – уверяват те, обикновено се стопява през пролетта.

Тигрите в зоопарка в Харбин имат неестествено за вида си свръхтегло.

Но от фондация Born Free (Родени свободни), една от водещите световни организации, занимаващи се с опазване на дивата природа, имат сериозни възражения.

„Затлъстяването на тези тигри е показател за напълно неуместна и неестествена диета, както и за крайно недостатъчни възможности за естествено поведение и физически упражнения, следствие от живота им в плен. По мое мнение, това не е никак смешно, нито пък „сладко“. Тези животни са болни“, казва президентът на фондацията Уил Травърс.

Тигровият парк в Харбин и друг път е предизвиквал спорове с практиките си за хранене на животните. Според материал, публикуван в австралийския сайт news.com.au, срещу заплащане посетителите могат сами да хранят тигрите – с говежди обрезки – но често измъчват животните, размахвайки месото извън обсега им.

Туристите могат да купуват и живи пилета, които да хвърлят на котките – това обяснява затлъстяването им.

„Садистичното хранене за забавление на туристите никога не спира“, пише австралийският сайт.

Сибирските тигри в природата и в добрите зоопаркове са значително по-слаби – като този в Хамбург. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg