Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Затварят площад „Шарл дьо Гол“ заради опакованата „Триумфална арка“

Уикендите в Париж ще бъдат посветени на пешеходците, които искат да видят творбата на Кристо

В три поредни уикенда пешеходците в Париж са добре дошли да видят отблизо посмъртно реализирания проект на Кристо. Илюстрация: Christo and Jeanne-Claude Official/Фейсбук - Затварят площад „Шарл дьо Гол“ заради опакованата „Триумфална арка“

В три поредни уикенда пешеходците в Париж са добре дошли да видят отблизо посмъртно реализирания проект на Кристо. Илюстрация: Christo and Jeanne-Claude Official/Фейсбук

Опаковането на „Триумфалната арка“, един от мечтаните проекти на Кристо и съпругата му Жан-Клод, тече с пълна сила в Париж. Металната структура около паметника във френската столица вече е инсталирана и от 12 до 17 септември предстои същинското опаковане със сребристо син плат и червени въжета.

Откриването на творбата е на 18 септември и подобно на повечето други произведения на съвременния артист намесата в околната среда ще бъде краткотрайна – последната възможност за посетителите е на 3 октомври. Поради очаквания голям интерес, в тези 16 дни се налагат временни ограничения в движението и площад „Шарл дьо Гол“ ще остане затворен за превозни средства през уикендите. Ограниченията ще важат от 9 ч. в съботните дни до 12 ч. в неделните.

Както обикновено, достъпът до инсталацията е безплатен и може да се осъществява по всяко време на денонощието, но важат условията за билети за посещение на самия паметник. Кристо и Жан-Клод винаги са отбелязвали, че „наследяват“ местата за техните проекти и не променят съществуващите условия, изтъква се на сайта на артистичното семейство.

Работата по деинсталацията на произведението започва на 4 октомври и трябва да приключи на 10 ноември.

Вижте още: ПРИКЛЮЧЕНИЯТА НА КРИСТО И ЖАН-КЛОД В ИЗКУСТВОТО СЪБРАНИ В ИЗЛОЖБА

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Младост

ДС