Затварят цялата култура без театри и книжарници

На всеки клиент в книжарница трябва да бъдат осигурени 3 кв. м площ

От сценичните изкуства отворени остават единствено театрите. Снимка: Площад Славейков - Затварят цялата култура без театри и книжарници

От сценичните изкуства отворени остават единствено театрите. Снимка: Площад Славейков

Всички в културата затварят, освен театрите – кина, музеи, галерии, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство и други няма да работят, независимо от възможността да бъдат въведени противоепидемични мерки. Това гласи Заповед РД-01-677/ 25.11.2020 на министъра на здравеопазването, оповестена на 25 ноември. Карантината започва на 27 ноември от 23,30 ч. и продължава до 21 декември 2020 г.

На театрите е разрешено да изнасят представления при заетост на местата до 30% от общия капацитет на залата, при спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м и задължително поставяне на защитни маски за лице.

Изключение са и книжарниците – те липсват в заповедта, но бяха споменати в брифинга на НОЩ. Отворени ще бъдат магазините за книги, които не се намират в търговски центрове тип мол. Въведени са обаче изрични изисквания за допускане на клиенти – един посетител може да заема не по-малко от 3 кв. м площ.

В заповедта не са посочени оперите, те вероятно влизат във формулировката „занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство“. Пропуснати са и библиотеките, но като „културна дейност“ забраната вероятно касае и тях.

Коледните базари също не са изрично забранени в заповедта. Вместо това е указано как трябва да бъде регулирана дейността им – на всички пазари, тържища и базари трябва да се създаде организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от най-малко 1,5 м между посетителите. Работещите и клиентите са длъжни да носят защитна маска за лице.

Туристическите обекти могат да бъдат посещавани от индивидуални туристи – забранени са само груповите пътувания с организиран транспорт в страната и чужбина.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах