VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Затварят цялата култура без театри и книжарници

На всеки клиент в книжарница трябва да бъдат осигурени 3 кв. м площ

От сценичните изкуства отворени остават единствено театрите. Снимка: Площад Славейков - Затварят цялата култура без театри и книжарници

От сценичните изкуства отворени остават единствено театрите. Снимка: Площад Славейков

Всички в културата затварят, освен театрите – кина, музеи, галерии, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство и други няма да работят, независимо от възможността да бъдат въведени противоепидемични мерки. Това гласи Заповед РД-01-677/ 25.11.2020 на министъра на здравеопазването, оповестена на 25 ноември. Карантината започва на 27 ноември от 23,30 ч. и продължава до 21 декември 2020 г.

На театрите е разрешено да изнасят представления при заетост на местата до 30% от общия капацитет на залата, при спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м и задължително поставяне на защитни маски за лице.

Изключение са и книжарниците – те липсват в заповедта, но бяха споменати в брифинга на НОЩ. Отворени ще бъдат магазините за книги, които не се намират в търговски центрове тип мол. Въведени са обаче изрични изисквания за допускане на клиенти – един посетител може да заема не по-малко от 3 кв. м площ.

В заповедта не са посочени оперите, те вероятно влизат във формулировката „занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство“. Пропуснати са и библиотеките, но като „културна дейност“ забраната вероятно касае и тях.

Коледните базари също не са изрично забранени в заповедта. Вместо това е указано как трябва да бъде регулирана дейността им – на всички пазари, тържища и базари трябва да се създаде организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от най-малко 1,5 м между посетителите. Работещите и клиентите са длъжни да носят защитна маска за лице.

Туристическите обекти могат да бъдат посещавани от индивидуални туристи – забранени са само груповите пътувания с организиран транспорт в страната и чужбина.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg