Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Затвор за двамата, залепили се за „Момичето с перлената обеца“ на Вермеер

Екоактивистите на „Just Stop Oil“ ще прекарат един месец зад решетките

„Произведение на изкуството, изложено за наслада на всички нас, е била опетнено от подсъдимите, които са останали с впечатлението, че тяхното послание е било с предимство пред всичко останало“, казват от нидерландската прокуратура. Снимка: Стопкадър от акцията - Затвор за двамата, залепили се за „Момичето с перлената обеца“ на Вермеер

„Произведение на изкуството, изложено за наслада на всички нас, е била опетнено от подсъдимите, които са останали с впечатлението, че тяхното послание е било с предимство пред всичко останало“, казват от нидерландската прокуратура. Снимка: Стопкадър от акцията

Двама екоактивисти, които миналата седмица се залепиха за „Момичето с перлената обеца“ на Вермеер, са били осъдени на два месеца затвор (един месец условно) от холандския съд, съобщава „Гардиън“.

Проявата си белгийците обясниха с бездействието на политиците относно климатичните промени, липсващите мерки за посрещане на зимата при повишени цени на горивата и енергията и др. Един от тях залепи голата си глава за защитното стъкло на картината в музея „Маурицхойс“, другият изсипа консерва с домати върху него, след което залепи ръката си за паното, на което е поставено произведението. Двамата екоактивисти, както и техният сътрудник, бяха арестувани почти веднага, творбата не е пострадала. Те са членове на „Just Stop Oil Белгия“.

Прокуратурата на Нидерландия обаче намира протестните акции на белгийски клон за чист вандализъм:

„Произведение на изкуството, изложено за наслада на всички нас, е била опетнено от подсъдимите, които са останали с впечатлението, че тяхното послание е било с предимство пред всичко останало“.

Държавното обвинение е настоявало за присъда от 4 месеца, от които два условни, но съдийката по делото е преценила, че това би обезкуражило други протестиращи да изразяват мнението си.

„Не е ли иронично, че климатичните активисти, които се противопоставят на масовото изтребление на живота на планетата с мирни средства, са тези, които се оказват осъдените?“, коментираха от „Just Stop Oil Белгия“.

Други седем активисти на „Just Stop Oil Великобритания“ – групата, която имаше натоварен с демонстрации октомври, остават в ареста, съобщават от организацията в пост във Фейсбук.

„Техните престъпления? Съпротива срещу правителството, отдадено на геноцидно преследване на нов добив на газ и нефт. Никой не бива да стои в затвора заради опитите си да предотврати климатична катастрофа, но потисничеството с тежка десница няма да ни спре“, казват от „Just Stop Oil“.

Междувременно активистите, които през октомври заляха картина на Ван Гог с доматена супа, организираха десетки прояви с блокиране на улици и надраскаха обществени сгради в Лондон с оранжева боя, обявиха временно примирие с властта и обещаха да спрат с протестите си до 4 ноември. Ако дотогава властта не предприеме действия за справяне с климатичната катастрофа, акциите им „ще ескалират“, заканиха се те.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90