POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Затвор за „негативно мнение и сриване авторитета на властта“

Разликите между „фейк“ и „дискредитация“ обяснени в методични указания от руското Министерство на правосъдието

Руският президент Владимир Путин на морския военен парад в Санкт Петербург на 31 юли. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Затвор за „негативно мнение и сриване авторитета на властта“

Руският президент Владимир Путин на морския военен парад в Санкт Петербург на 31 юли. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ясни указания как да се разграничава „фейк“ от „дискредитация“ на армията пусна Министерството на правосъдието на Русия. Документите са публикувани от изданието „Комерсант“.

В указанията е обяснено, че „фейк“ е всяко лъжливо посочване на факти, а „дискредитация“ е всяко „негативно мнение“ за действията на руските войски. Подчертава се, че ако „информацията се подава като твърдение за факти и събития, това позволява да се установи нейната лъжливост или достоверност“. Правосъдната институция напомня, че вече има прецеденти по дела за „фейк новини“ за пандемията от Ковид.

Като „дискредитация“ трябва да се разглеждат „умишлените действия, насочени към сриване на доверието към органите на властта и намаляване на авторитета им“.

Скоро след началото на войната в Украйна в Русия бяха въведени наказания за „фейк“ и „дискредитация“. За разпространяване на „фейк“ може да бъдат отсъдени до 15 години лишаване от свобода. Действията, насочени към „дискредитация на армията“, ако са за пръв път, се смятат за административно нарушение, за повторна „дискредитация“ обаче се предвижда наказателна отговорност и пет години лишаване от свобода.

Няколко десетки дела са образувани след 24 февруари в Русия за „фейкове“, а административните протоколи за „дискредитация“ са вече над 3 хиляди. През юни съдът осъди депутата Алексей Горинов на 7 години затвор за „фейк“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90