Софийски международен панаир на книгата

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Затвор за разследваща журналистка в Турция

Пелин Юнкер бе призната за виновна за „оклеветяване и обида“ заради статия за компании, притежавани от бивш премиер

Турски съд даде 13 месеца затвор на Пелин Юнкер, член на Международния консорциум на разследващите журналисти. Снимка: Туитър - Затвор за разследваща журналистка в Турция

Турски съд даде 13 месеца затвор на Пелин Юнкер, член на Международния консорциум на разследващите журналисти. Снимка: Туитър

Турска журналистка бе осъдена на повече от година затвор за работата си по разследването на Досиетата „Парадайс“ за офшорни данъчни убежища, след като разкри подробности за бизнес дейността на бившия премиер и синовете му, съобщава „Гардиън“.

Пелин Юнкер, член на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), бе призната за виновна в съд в Истанбул за „клевета и обида“ заради репортажи за компании, регистрирани в Малта, собственост на Бинали Йълдъръм и синовете му. Йълдъръм бе министър-председател от 2016-а до 2018 г., сега е председател на Националното събрание на страната.

След издаването на присъдата, Юнкер каза пред ICIJ, че възнамерява да обжалва, посочвайки, че семейство Йълдъръм е признало, че фактите за техния малтийски бизнес са точни в публикациите.

„Това решение не е изненада за нас. Резултатът беше сигурен от самото начало. В моите статии няма престъпление или оклеветяване“, каза тя.

Америка за България

„Факт е, че синовете на Бинали Йълдъръм имат компании в Малта. Самият той е признал, че е така. Това е прието и в обвинителния акт“, подчерта Юнкер.

Турция е страната с най-много осъдени журналисти. По данни на Комитета за защита на журналистите, в края на миналата година 68 от тях са били в затвора. Всички задържани представители на медиите са изправени пред обвинения в престъпления срещу държавата.

Досиетата „Парадайс“ са вторият по мащабите си информационен теч (след „Панамските досиета“), който разкрива схеми, по които представителите на световния елит укриват богатствата си, използвайки законни механизми, в данъчни райски места (оттук и името на новите „досиета“). Документите съдържат имената на над 120 000 лица и фирми, сред които са членове на британското кралско семейство, на администрацията на президента Доналд Тръмп. Разкрити са значителни плащания от компания, в която съсобственик е Кирил Шамалов, зет на президента Владимир Путин, към транспортна фирма на Уилбър Рос, министъра на външната търговия на САЩ.

Директорът на ICIJ Джерард Райл заклейми присъдата от 13 месеца затвор на Юнкер, последната от дългите поредица от атаки срещу свободата на словото в Турция.

ПРАЗНИЧЕН НОВОГОДИШЕН КОНЦЕРТ | „ВДЪХНОВЕНИ ОТ ЗИМАТА”

„Тази несправедлива присъда е заглушаване на честната и фактологично точна журналистика. Нищо повече – каза Райл. — ICIJ приветства смелото и вярно към фактите разследване на Пелин Юнкер и осъжда тази поредна атака срещу журналистическата свобода при авторитарното управление на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.“