Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Затвор за турска художничка заради картина

Зехра Доан е с присъда от 2 години, 9 месеца и 22 дни

Според вестник „Артнюз“, властите са арестували Доан в края на юли миналата година в кафене с аргумента, че от творбите ѝ личало, че тя била свързана с Кюрдската работническа партия. - Затвор за турска художничка заради картина

Според вестник „Артнюз“, властите са арестували Доан в края на юли миналата година в кафене с аргумента, че от творбите ѝ личало, че тя била свързана с Кюрдската работническа партия.

Художничката и журналист от кюрдски произход Зехра Доан е била осъдена на 2 години, 9 месеца и 22 дни затвор – заради картина по разрушенията, причинени от турските сили за сигурност в Нусайбин, провинция Мардин, кюрдски регион в Турция, съобщава сайтът „Артнет“.

Според турския всекидневник „Джумхюриет“, Върховният наказателен съд в Мардин е постановил присъдата, защото Доан е нарисувала турски знамена по сгради, разрушени от турските сили. Въпреки това, според „Артфорум“, съдът е наблегнал на факта, че Доан е разпространила картината, която включвала изображение от текущите военни операции и това е причината за присъдата над нея.

Дадоха ми 2 години и 10 месеца само защото нарисувах турски знамена на разрушените сгради. Но това беше дело на турското правителство. Аз само го нарисувах.

Доан написа тези думи (изтрити по-късно) в Туитър, съобщава турската интернет платформа за журналистика и човешки права „Търки пърдж“.

Картината на Зехра Доан

Според вестник „Артнюз“, властите са арестували Доан в края на юли миналата година в кафене с аргумента, че от творбите ѝ личало, че тя била свързана с Кюрдската работническа партия (ПКК), смятана от турското правителство за терористична организация.

Изкуството и живописта не могат да бъдат използвани по този начин – каза адвокатът на Доан, Аслъ Пасинли, пред „Войс проджект“, международна организация, посветена на свободата на изразяване и творчески активизъм. – Това е атака срещу изкуството и художественото изразяване“.

В изявление за „Феърпрес“ Доан заяви:

„Съдът наказа погрешния подсъдим: не този, който разруши града, не този, който снима разрушенията, а онзи, който нарисува снимката. Те създадоха тази картина, не аз“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg