Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Зависим от София

Хората тук общуват като враждуващи орди, твърди Иван Димитров и разказва за полетите и стените в новия си роман „Софийски дует“

„София ме контролира“, казва Иван Димитров – писател, поет, драматург и фанатичен любител на дългите разходки. Снимки: Емил Георгиев - Зависим от София

„София ме контролира“, казва Иван Димитров – писател, поет, драматург и фанатичен любител на дългите разходки. Снимки: Емил Георгиев

Да пълниш клубовете с поезия

И дори „Мир вам“ да е последният драматургичен проект на Иван Димитров, има нещо, от което той няма никакво намерение да се отказва – организирането на литературни събития. Ако сте млад или не чак толкова, неиздаван или с прясна книга писател, ъндърграунд или все по-утвърждаващ се поет – със сигурност сте чували за поне една от няколкото инициативи, организирани от Димитров.

Най-старата от тях – „Безпризорните в неделя“ – се случва в Арт-хостел вече повече от пет години. На страницата на събитието във Фейсбук всеки желаещ може да се запише да чете и да се представи пред непозната публика. Това са правили например Стефан Икога и Ирен Петрова – много преди имената им да заемат устойчиво мястото си в средите на младата българска поезия.

Или пък четенията в столичния клуб MAZE, които се провеждат ежемесечно вече трета година. За тях Иван Димитров кани участниците лично във всяко издание, като се стреми към максимално многообразие. Поети и писатели – от 18-годишни без книга до популярни автори като Радослав Парушев и Васил Георгиев.

„Един музикален клуб се пълни от четене на поезия. Какво по-хубаво? – казва Димитров. – Това е адски позитивно.“

Най-новата инициатива, в чиято организация Димитров участва, е „Поети срещу актьори“. Тръгнала като част от Малкия сезон на Театрална работилница „Сфумато“ през 2015-а, тя вече се провежда регулярно и неизменно пълни с публика малката зала на театъра. Целта в нея – директно поетично състезание между млади поети и млади актьори. С литературния талант на едните и свежия артистизъм на другите – как да не се случи нещо впечатляващо?

Освен организатор на културни събития, драматург и писател, Иван Димитров е също музикант любител (но не съвсем), поет и романтик, отскоро актьор, автор в списанието „Виж! София“, в близкото минало – барман, читател (дори в момента – Хавиер Матиас, Карл Уве Кнаугсор, Ева Липска, Ернесто Карденал и Кирил Василев), фанатичен привърженик на дълги разходки и какво ли още не. Но за всички тези неща – друг път.

Защото в момента той полита заедно с Йордан Константинов над София.


Всичко от Преслав Ганев

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Предишна страница 1 2

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90